Няма по-вкусно нещо за закуска от прясно изпържени мекички, които ухаят прекрасно на тесто. Съгласете се - дори да сте на диета, трудно може да им се устои.
Продукти:
- Газирана газирана - 300 мл
- Захар - 2 супени лъжици
- Брашно - 520 гр. (+3 с.л.)
- Прясна мая - 30 гр. (или 10 гр.суха)
- Олио - 100 мл
- Сол - 1/2 ч.л.
За плънката:
- сирене/кашкавал
- яйце
Приготвяне стъпка по стъпка:
В купа налейте 300 мл газирана вода, добавете 2 супени лъжици захар. Прибавете 30 грама жива мая, след това и 3 супени лъжици брашно. Разбъркайте до гладка смес, покрийте и оставете на топло място за 10-20 минути, докато се активира хубаво маята.
След това добавете 1/2 ч.л. сол, налейте 100 мл олио, разбъркайте и постепенно добавете пресятото брашно, като замесите тестото. Ще са ви нужни около 500-550 грама брашно. Тестото трябва да е меко, леко да лепне по ръцете. Оставете го на топло място за 15-20 минути, така че да втаса леко, след което го сложете във фурната, загрята на 50 градуса.
Междувременно пригответе плънката, като смесите сирене и разбито яйце.
След 20 минути тестото е готово. Трябва да е меко, поресто, ефирно, много е приятно да се работи с него. Разделете на парчета, според големината на мекиците, които желаете.
Разточете всяка част, сложете от плънката и затворете тестото, оформяйки полумесец, като добре прищипете краищата. Загрейте добре олио в тигана и изпържете мекичките на умерен огън, за да се изпържи хубаво тестото. Отцедете готовите мекици върху домакинска хартия и ги поднесете горещи.
Добър апетит!
© Jemchyjinka.ru Източник: https://jemchyjinka.ru/2019/03/18/pirozhki-kak-puh-uzhe-cherez-30-minut-bez-yaits-moloka-i-kefira/?fbclid=IwAR2sgv0CovQWLFxJ-bIek1L asks-ak-75));