Краставички, които са леко осолени приготвям винаги по рецептата на моята баба. Това е една чудесна закуска, или гарнитура, способна да допълни всяко горещо блюдо.
Необходими продукти:
. краставички – 1,8 килограма
. копър – 3 клонки
. чесън – 9 скилидки
. сол – 4 супени лъжици
. вода – 2 литра
. листа от касис – 6 броя
. черен пипер на зърна – 8-10 броя
. карамфил – 4 пъпки
Начин на приготвяне:
1. В долната част на бурканите се поставят копъра, листата от касис и чесъна. Краставичките се измиват, подсушават се и се разпределят по бурканите.
2. Завира се водата заедно със солта и подправките и с така приготвената саламура, още докато е гореща се заливат краставичките, след което бурканите са затварят добре с капачки.
3. Оставят се да престоят в продължение на 24 часа. И това е всичко – краставичките са готови.