Съревнованието в Космоса между Русия и САЩ навремето бе причина много от откритията на учените да се пазят в пълна тайна. Спомнете си само надпреварата за изпращането на първия човек в Космоса - на руснака Юрий Гагарин Америка отговаря с програмата Аполо, която пък изпраща първия екипаж на най-близкото до нас небесно тяло - Луната.
Сега тези постижения са единствено предмет на гордост и взаимно уважение между двете космически сили, но някои от тайните на космонавтите вълнуват умовете ни и днес.
Всъщност руските космонавти винаги са били подлагани на строги диети, тренировки и лишения, за да бъдат във възможно най-добро здраве и да изпълняват мисиите си успешно. В едно от своите интервюта покойният космонавт Георгий Гречко , летял на три космически полета – „Союз 17“, „Союз 26“ и „Союз Т-14“, разкрива рецептата си за космически лек за здрави стави и кости . Именно благодарение на нея след счупване на крака по време на скок с парашут той успява да се възстанови на 100%, въпреки че след операцията лечението му вървяло трудно и не давало добри резултати.
Гречко обяснява, че рецептата му била дадена от друго величие на съветската космонавтика – Владимир Комаров, седмият руснак, излетял в Космоса.
Целебната смес се приготвя само с четири съставки. Необходими са ви 7 кокоши яйца, най-добре от домашни кокошки. Трябва да са пресни. Яйцата се измиват, подсушават с кърпа и се оставят да изсъхнат. Ако не ползвате домашни яйца, измийте добре черупките във вода, в която сте добавили сода бикарбонат. После се слагат в трилитров буркан.
След това са ви необходими 10 лимона, от които трябва да изцедите сока в същия буркан, така че той да покрие яйцата, поставени в него.
Бурканът с тази смес се поставя в хладилника и се чака, докато яйчената черупка се разтвори напълно в киселия сок.
Когато остане само тъничката бяла ципа, яйцата се смилат. След това сместа се излива през сито в по-малък, задължително стерилизиран буркан. Към получената маса се добавят 50-70 мл коняк и лъжичка и половина мед. Алкохолът служи като консервант, а медът подобрява вкусовите качества на лекарството. След това бурканът се затваря с капачката, разклаща се добре и се слага в хладилника. Преди всяко ядене се взема по една супена лъжица от лекарството.
То укрепва костите и спомага за бързата регенерация на хрущялната тъкан. Повишава еластичността на ставните съединения и оказва противовъзпалителен ефект. Съчетанието на лимонената киселина с калциевите соли се усвоява 5 пъти по-добре, отколкото обикновеният калций. Това осигурява добра обмяна на вещества, което също спомага за възстановяване на костите и ставите.
Отдавна в народната медицина са познати ползите от яденето на яйчени черупки. В допълнение към солидна доза калций яйчената черупка съдържа стронций – химичен елемент, който се използва успешно при лечението на остеопороза в продължение на много години. Черупката има и други ценни за организма микроелементи – желязо, мед, флуор, цинк и силиций.