Легендите за произхода на тортата "Наполеон" са много, но автентичността на никоя от тях не може да бъде потвърдена. Но има много вариации ! С пълнеж от ябълки, мързеливи от готови блатове и дори от солен снек-бар - всички те ни харесват.
Тайната съставка, която сега ще ви разкрием се използва от много професионални готвачи и придава страхотен вкус и вид на любимия ни сладкиш- добавянето на бира в тестото - тази напитка я прави по-пластова. Кремът пък с хрупкави ядки ще направи вашата торта истински сладкарски шедьовър!
Съставките
пшенично брашно 740 g
масло 300 g
лека бира 150 ml
сол 1 щипка
сода 1 щипка
прясно мляко 800 мл
яйчен жълтък 6 бр.
захар 200 g
коняк 1 ч.л.
ванилия 10 грама
лешник 50 грама
Подготовка
Смесете содата, брашното и солта. Разтопете 250 грама масло и разбъркайте. Изсипете бирата и веднага замесете тестото. То трябва да бъде еластично и да не залепва към ръцете ви.
Разделете тестото на 8 парчета, оформете ги на топки, обвийте ги във фолио и изпратете в хладилника за половин час.
Разстиляйте всяко топче на тънък блат и печете на 200 градуса за около 5-7 минути. Леко изравнявате с ножа, така че блатчетата да вземат по-равномерна форма.
Пресейте брашното, разбъркайте с ванилията и захарта. Загрейте млякото и сложете жълтъците в него. Изсипете сместа с брашното и захарта, разбъркайте. Пригответе сместа на слаб огън до кипване, разбърквайте непрекъснато за около 15 минути, за да се сгъсти и не стане на бучки. Премахнете от котлона и оставете да се охлади. Добавете останалото масло и коняк, разбъркайте за 2-3 минути.
Опечете лешници или направо си купете изпечени, за да спестите малко време, отделете обвивката, смилайте с блендер и добавете към сместа. Оставете няколко ядки, за да украсите тортата.
Намажете блатовете с крема, поръсете завършената торта с лешниците и украсете по ваш избор. Поставете в хладилника
След 5 часа тортата е готова. Сервирайте за чай или кафе. Тя ще украсява семейно тържество и ще подслади живота ви. Не забравяйте да споделите рецептата с приятелите си!