Продукти:
1 кг. брашно за Козунак „Топаз Мел”
3 бр. яйца, 1 жълтък за намазване
1 пакетче мая
400 мл.прясно мляко
1 ч.чаша захар
1/2 чаена чаша олио
1 чаена лъжица сол
мармалад по избор, захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Смесват се всички продукти освен маята и брашното, като от млякото се оставя 1/2 чаша, която се затопля леко и в него се разтваря маята след което се прибавя към останалата смес.
Тестото се оставя да втаса за около 1 час на топло (покрито с фолио), след което се разделя на малки топчици. Всяко една топчица се разточва, в основата й се слага по 1 лъжичка от мармалада и се навива. Готовите кифлички се нареждат в намазнена тавичка, оставят се да втасат за още 1 час. След като втасат всяка кифличка се намазва с разбит жълтък и се поръсва със захар. Пекат се на 220 градуса докато коричката покафенее.
Препоръчва ме ви:
- Оформете кифличките в различни форми за по-голямо разнообразие
- Използвайте за рецептата специално Брашно за козунак Топаз Мел. Това е брашно с високо съдържание на глутен /минимум 28%/ предназначено за обогатени със захар и мазнини теста. Тестото ще бъде еластично и лесно за работа.
- Готовите продукти направени с брашно за козунаци ще се получат с голям обем, гладка и интензивно оцветена кора, характерна влакнеста структура,
- Вкуса ще е въздушен, с приятна сладост и незабравимо топене в устата.