* Ако ще пържите прясна риба , след като сте я изчистили и измили, я поставете в хладилника за половин час завита в хартия, която сте намокрили с лимонов сок.
* Ако рибата ви е престояла по-дълго време във фризера, размразете я в съд с прясно мляко. По този начин тя ще стане крехка и с приятен аромат.
* За да Ви стане пържената риба по-пикантна, преди поднасяне я намажете леко с парче масло.
* Ако са ви останали няколко парчета пържена риба , в никакъв случай не я затопляйте в мазнина, тъй като тя ще поеме от нея и ще стане тежка за консумация.
* Когато варите раци , скариди или миди, това е необходимо да става на силен огън, и то в подсолена вода, а когато варите риба, огънят е необходимо да е умерен. Месото на варената на силен огън риба става много твърдо и се стяга веднага.
* След пържене на риба в кухнята ви има неприятна миризма. Ще я отстраните, ако сложите върху топлия котлон няколко парченца карамфил или парче лимонова кора.
* Ако ще печете рибено филе във фурната, то ще стане пикантно и по-вкусно, ако до тавичката поставите съд с вино и няколко резена лимон.
* При пържене рибата няма да залепва на дъното на тигана, ако към мазнината прибавим преди това малко сол.
* Ако рибата има неприятна блатна миризма , ще я отстраните, като след почистване я поставите в съд с оцет, в който сте сложили 2-3 начупени листа дафинов лист, няколко зърна черен пипер и стръкче мащерка.
* Ще отстраните миризмата от риба върху дъската за рязане, като я натъркате със смес от оцет и сол.
* Люспите на рибата се чистят много лесно, ако предварително я потопите за малко време в съд с вряла вода или като се остави да престои в оцет.
* За да се намалите неприятната миризма при варене на риба, във водата се прибавя саламура,която е приготвена от кисели краставички (1/2 чаша на 1 л вода).
* Рибата не залепва за тигана , ако към мазнината се прибави предварително малко сол.
* За да не се плъзга рибата при чистене, ръцете се посипват със сол. Ако люспите се чистят много трудно, рибата се потапя за минутка във вряща вода или се залива с оцет.