Тайните, които готвачите ревниво крият от аматьорите. Ето ги, това са няколко прости съвета, които ще ви помогнат да сте по-добри в кухнята
Предотвратете развитието на бактерии от млечните продукти
За сметаната и киселото мляко да издържат повече, обърнете опаковката наопаки и съхранявайте в хладилник.
Удължете свежестта на зеленчуците
Сложете хартия в хладилника, за да попие излишната влага, която причинява бързо разваляне на зеленчуците.
Проверете дали яйцата са пресни
Това вероятно вече го знаете, но си струва да повторите. Пресни яйца потъват във водата, а старите плуват.
Как да не ви се втвърди кафявата захар ?
Съхранява се в хладилник в стъклен съд.
Не позволявайте на солта да се втвърди
Поставете няколко зърна ориз в солницата. Оризът абсорбира влагата, която може да твърди и направи на буци солта.
Как сиренето и кашкавалът да останат по-дълго свежи ?
Намажете краищата с маргарин или масло и повтаряйте процедурата след всяко отрязано парче.
Ако маслото е с отстъпка в магазина, свободно купете повече пакетчета, защото можете да го съхранявате във фризера и след 6 месеца. Просто поставете във вакуумиран контейнер, за да не получи миризма от другата храна.
Как шампанското да бъде отново пенливо ?
Поставете зърно-две стафиди в шампанското, което вече не се пени. Естествените захари ще си свършат работата.
Смесвате пудинга от пакетче със сметана вместо с вода или мляко и ще получите прекраснен мус.
Медът е единствената храна, която не се разваля, затова не хвърляйте след като се кристализира. Вместо това загрейте съдът в топла вода, докато се избистри.
Как да спасим пресолената супа ?
Добавете няколко пресни картофи и ябълки, за да абсорбират солта. Оставете 10-ина минути и ги извадете. Ако това не помага, добавете малко захар или ябълков оцет. Последният вариант е супата да се разреди с вода.
Как да приготвите жилаво месо ?
Жилавите парчета месо мариновайте със следните съставки - бира, оцет, домати, лимон, папая или ананас. Тези неща съдържат ензими и киселини, които омекотяват месото.
Освободете се от излишните мазнини в супата
Ако супата е прекалено мазна, поставете в хладилник половин час, а след това извадете горния слой и след това загрейте. Или поставете няколко кубчета лед в супа и отстранете мазнината, която ще се залепи за тях. Можете да поставите и лист маруля и да изчакате няколко минути, докато поеме мазнините, така че след това да махнете като омекне.
Какво да правим с вкуса на загоряло мляко ?
Ако млякото ви е изкипяло и мирише на изгоряло добавете малко сол. Вкусът на изгоряло ще бъде значително намален.
За да може плодовете за узреят през нощта, поставете в хартиена торба с 1 ябълка. Ябълката изпуска газ етилен, който ускорява процеса на зреене.
Ако сосът ви загори, а нямате съставки, за да направите нов, смесете 1 чаена лъжичка фъстъчено масло в 1 чаша сос.
Отърви се от ароматите в пластмасовите съдове
Единственото решение е да напълните със смачкана вестници, които ще поемат ароматите. Преди следващото използване измийте.
Как да спасим загорелия тиган ?
Изсипете сода бикарбонат и 4-5 супени лъжици сол. След това добавете вода, докато се покрият съставките и оставете да престои една нощ. На другият ден измийте.
Алкохолът много лесно почиства всички петна по стоманата. Сложете малко алкохол на памук и изтъркайте проблемните места.
Как да се почистите медените съдове ?
Използвайте кетчуп. Само сложете малко и полирайте.