Тайните на плоския корем: Как да активирате хормоните, които контролират изгарянето на мазнини в 4 стъпки

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Тайните на плоския корем: Как да активирате хормоните, които контролират изгарянето на мазнини в 4 стъпки
33719
Снимков материал: pixabay.com
Тайните на плоския корем: Как да активирате хормоните, които контролират изгарянето на мазнини в 4 стъпки

Склонни сме да мислим, че диетата, упражненията и затлъстяването са напълно в рамките на нашия контрол и че загубата на тегло е само въпрос на воля, диета и физически упражнения. Тези мисли карат хората, които са с наднормено тегло, да изпитват чувството, че те просто имат "слаба воля" и че нещо не е наред с тях.

Не само, че тези мисли ги карат да се чувстват зле, но и не са съвсем верни.

 

Истината е, че загубата на тегло не е просто фактор на диета и сила на волята, но също е фактор на хормоналния баланс в тялото ви. Лептин, грелин и инсулин са хормони, които регулират изгарянето на мазнини, глад, загуба на тегло. Ако искате да отслабнете, тогава ще трябва да гарантирате, тези хормони да останат балансирани.

 

КАК СЕ ОТРАЗЯВА ЛЕПТИНЪТ НА ТЕГЛОТО

В проучване за метаболизма, учените установили, че хората с наднормено тегло са най-устойчиви на лептин.  Възстановяването на чувствителността към лептин би могло да помогне за възстановяване на здравословните нива на енергия, регулирайки цялостната хормонална функция, както и подобряване на метаболизма ви.
Енергийните нива, обмяната на веществата, както и хормоналните нива са решаващи фактори в затлъстяването. Но какво е лептинът и как действително работи?

 

ЛЕПТИНЪТ - ПРЕВКЛЮЧВАТЕЛ НА ОТСЛАБВАНЕ

Без да навлизаме в подробности, лептинът, инсулинът и грелинът, всички функционират като бутоните на термостат. В уред за отопление примерно, термостатът следи за нивото на топлина в помещението. Когато в стаята стане твърде студено, термостатът включва вашия нагревателния уред. Когато нивото на топлината се твърде високо, термостаът изключва уреда и това позволява температурата да падне отново. Нивата на лептин функционират по същия начин.

Като нива на лептин се увеличават, повишените нива на лептин “казват” на мозъка ви да спре съхраняването на мазнини и да започне изгаряне на мазнини.  Мозъкът, като термостатът, “включва”  съхранението на мазнини, но “включва” и изгарянето на мазнини след това.

Когато нивата спаднат твърде ниско, като температурата в печката, мозъкът преминава на функция складиране на мазнини отново.

При един здрав човек, нивата на лептин определят колко глад можете да издържите и колко мазнини тялото ви може да поеме. Системата на лептин се развива, за да ни пази от напълняване, от една страна, и от глад, от друга страна.  

 

РЕЗИСТЕНТНОСТ КЪМ ЛЕПТИН И ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

За съжаление, най-затлъстели индивиди са развили заболяване, наречено “лептинова съпротива”. Накратко, техният “термостат” е спрял да работи. Добрата новина за пациенти със затлъстяване е, че това е по-скоро физиологично състояние - лептинова съпротива.
Най-големият проблем с лептинът и затлъстяването е, че хормонът лептин се произвежда от мастните клетки на тялото. Колкото по-вече са мастните клетки, които имате повече  тялото ви произвежда лептин.
Това създава вискозен цикъл за хора с наднормено тегло и може да се обясни защо най-затлъстелите индивиди са устойчиви на лептин. Затлъстелите хора имат повече мастни клетки и следователно имат по-високи нива на лептин.
Проблемът е, че постоянно високите, или повишени нива на лептин може да доведат до това, мозъкът и тялото да станат резистентни към лептин  и следователно мозъкът “изпраща” мазнините директно за съхранение. Затова, ако останете гладни, съхранявате повече и повече мазнини.

 

ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ЛЕПТИННОВАТА РЕЗИСТЕНТНОСТ

 

Устойчивостта към лептин води до две основни физиологични последици:

Можете да останете гладни

Вашият мозък мисли, тялото се нуждае от повече мазнини и така то ви казва, да се храните и да поддържате тялото си, като съхранявате мазнините.

Вие имате ниски нива на енергия

Вашият мозък нарежда на тялото ви да пести енергия, която намалява скоростта на метаболизма и скоростта, с която произвежда енергия.

 

КАК СЕ СТИГА ДО ЛЕПТИНОВА РЕЗИСТЕНТНОСТ
Науката е установила редица фактори, които допринасят за развитието на лептинова резистентност. Факторите, които допринасят за това, включват:

 

Възпаление

Възпалението може да бъде причина за всички хронични заболявания, а също така пречи на сигналите на лептин  в мозъка и тялото. С други думи, може да доведе до възпаление, поради което мозъкът не е в състояние да разпознае по-високите нива на лептин.  

 

Диета

Връзката между това, което ядете, как се чувствате, и това, което тялото ви възприема е сложно и науката тепърва трябва да открива всички базисни механизми на тези фактори. Каквото науката е обяснила е, че нездравословното хранене с високо съдържание на захари и мазнини активират центрове на мозъка ви. Това означава да се чувствате добре, когато ядете и да искате да ядете повече. Диетите също оказват влияние върху начина, по който тялото възприема ситостта. Тези ястия често липсват в хранителните вещества и тялото продължава да казва, че са за ядене. Интересно е да се отбележи, че загубата на тегло е едно от 6-те неща, които се случват с тялото ви, когато ядете захар.

 

Нива на лептин

Високите нива на лептин, също допринасят за лептиновата резистентонст. Това е по-скоро като в ситуацията за кокошката и яйцето и науката все още не е сигурна, кое да постави  на първо място, но по-високи нива на лептин предизвикват по-висока устойчивост на лептин при индивиди, които са устойчиви на лептин.

За хората с наднормено тегло, или дори тези от нас се борят да отслабнат, първите два фактора представляват нова надежда за борба с лептиновата съпротива.

 

КАК ДА СЕ БОРИМ С ЛЕПТИНОВАТА РЕЗИСТЕНТНОСТ и ОТСЛАБВАНЕТО

Ключът към справянето с резистентността към лептин е чрез намаляване на възпалението и чрез здравословна диета, която помага за регулирането на нивата на лептин в тялото. За щастие диета, която намалява възпалението, е такава, в която е застъпено здравословното хранене, което трябва да ви помогне да се обърне лептин съпротива. Ето някои фактори, свързани с храненето, които ще ви помогнат да се обърне цикъла:
Избягвайте рафинирана захар и преработени храни
Храни с високо съдържание на захари и преработени храни насърчават възпаление в организма. Чрез намаляване на консумацията на тези храни, можете да помогнете за намаляване на възпалението, което от своя страна може да помогне за намаляване на лептиновата чувствителност.

 

Изберете диета, богата на фибри
Фибрите са от жизненоважно значение за здравословния начин на хранене, но и за хората с наднормено тегло, фибрите са още по-важни. Храна с високо съдържание на диетични фибри кара да се чувствате сити и помага за обръщането на цикъла. Намаляват се сърдечно-съдовите рискови фактори.
Храните, които са богати на фибри може да се справят със запека и дори да се използвант като природни лаксативи.
Изберете диета, богата на протеини
Когато ядете протеин, ще се почувствате по-сити за по-дълго, а консумацията на протеини в действителност е била свързана с намалена лептинова резистентност. Консумацията на протеин също така насърчава загуба на тегло.

 

Спете достатъчно
Сънят е свързан с нивата на лептин, гладът за въглехидрати и метаболизма.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft