Навремето всички сладкиши за празника се приготвяха у дома - от козунака, през кифличките до малките, топящи се в устата локумки . Точно последната рецепта сме ви приготвили за днешното ни кулинарно пътешествие в миналото - мамините локумки с мас и бяло вино .
Локумки с мас и бяло вино
Продукти:
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. мас
1 ч.ч. бяло вино
2 с.л. захар
щипка сол
локум
орехи
2-3 праха ванилия
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Разтопете свинската мас, изсипете я в дълбока купа. Добавете бялото вино, ванилията, захарта, щипката сол и започнете да прибавяте брашно, докато се получи удобно за работа, меко тесто.
Оставете тестото да отдъхне малко и започнете да оформяте локумките.
Разделете тестото на топки, разточете всяка на тънък кръг и нарежете на триъгълници. В широкия им край поставете парченце локум и парченце орех, и завийте на рогче.
Сложете оформените сладки в ненамаслена тава и печете на 160-180 градуса до зачервяване (пекат се бързо).
Още топли, оваляйте локумките в пудра захар и оставете да изстинат.
Да ви е сладко!
Идея: Вместо локум и орех може да използвате гъсто сладко, шоколад или мармалад.