Мусаката е едно от традиционните гръцки ястия и значително се различава от вкуса, който ние познаваме. Това ястие, благодарение на соса бешамел, става нежно и въздушно, но в същото време много сочно и засищащо.
Автентична Гръцка мусака
Продукти:
✓ 1 кг картофи
✓ 2 кг патладжан
✓ 1,5 кг говеждо месо
✓ 4 скилидки чесън
✓ 2 глави лук
✓ 5 домата
✓ 2 с.л. доматена паста
✓ 250 г кашкавал
✓ 1 супена лъжица риган
✓ 1 ч.л. канела
✓ сол, черен пипер - на вкус
✓ 250 мл червено вино
За сос бешамел:
✓ 125 г масло
✓ 7 с.л. пшенично брашно
✓ 700 мл прясно мляко
✓ 3 яйца
✓ 10 г смляно индийско орехче
✓ 1 супена лъжица смлян бял пипер
Приготвяне:
Нарежете картофите и патладжаните на филийки и ги изпечете във фурната за 20-30 минути при 160 градуса.
Докато зеленчуците се пекат, пригответе соса с месо. За целта запържете ситно нарязан лук и чесън в зехтин, добавете към тях каймата и хубаво я раздробете. Добавете сол и черен пипер, риган и канела.
Настържете доматите, добавете ги към каймата, заедно с доматеното пюре и виното.
За соса бешамел разтопете маслото на слаб огън, добавете брашното и разбъркайте. Бавно добавяйте топло мляко при непрекъснато бъркане на котлона, докато сосът се сгъсти.
Добавете яйцата, смлян пипер и индийско орехче. Разбъркайте.
Пригответе форма за печене, като намажете дъното и ръбовете със зехтин и поръсите с галета, ако желаете. Наредете на слоеве картофите, соса с кайма и патладжаните.
Отгоре залейте с бешамел и пъхнете във фурна, загрята на 180 градуса за 20 минути. Извадете, поръсете с настърган кашкавал и печете още 10 минути.
Да ви е сладко!