Така се прави безумно вкусната мусака с ТИКВИЧКИ, с която печелят туристите в Гърция:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Така се прави безумно вкусната мусака с ТИКВИЧКИ, с която печелят туристите в Гърция:
Така се прави безумно вкусната мусака с ТИКВИЧКИ, с която печелят туристите в Гърция:
51111
Така се прави безумно вкусната мусака с ТИКВИЧКИ, с която печелят туристите в Гърция:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Мусаката от тиквички отдавна е в списъка на най-вкусните варианти на това балканско ястие. Макар в Гърция традиционно да я приготвят с патладжани, тази версия също е разпространена. Получава се не по-малко вкусно, но според нас по-леко ястие. Специален вкус на тази мусака придава сосът, овкусен със смлени орехи и настърган кашкавал. Що се отнася до каймата, ние използвахме говеждо в тази рецепта, но ако искате да използвате агнешко или свинско, опитайте! И, разбира се, няма да има нищо престъпно, ако добавите малко нарязани зеленчуци (например магданоз) към мусаката с тиквички: вкусът на ястието ще придобие ярки свежи нотки.

Гръцка мусака с тиквички

Продукти:

тиквички - 1 кг

варени картофи - 2 големи 

зехтин - 100-120 мл

лук - 2 бр.

големи домати - 2 бр.

смляно говеждо месо (кайма) - 500 g

смляна канела - 1/2 ч.л.

сушен риган - 1/2 ч.л.

сухо червено вино - 100 мл

масло - 75 гр.

брашно - 4 супени лъжици

прясно мляко - 500 мл

смлени орехи - 1 супена лъжица

настърган кашкавал - 150 гр.

яйца - 2 бр.

сол, смлян черен пипер - на вкус

мусака от тиквички

Приготвяне:

Стъпка 1

нарязани тиквички

Измийте тиквичките и нарежете на големи филийки по дължина. Обелете картофите, нарежете на 5 мм кръгчета и оставете настрана.

Стъпка 2

пържени тиквички

В голям тиган в растително масло запържете тиквичките на порции до златисто-кафяво от двете страни. Разстелете върху хартиени кърпи, за да поемат излишното олио.

Стъпка 3

домати върху дъска

Обелете и нарежете лука. Нарежете доматите напречно и ги поставете в гевгир. Залейте с вряла вода няколко пъти, след това пуснете в леденостудена вода. Обелете, отстранете семената, нарежете на ситно пулпата.

Стъпка 4

пържена кайма

Оставете малко растително масло, за да намажете формата. Останалото загрейте в дълбок тиган. Добавете лука и гответе 5 минути, като разбърквате от време на време. Добавете каймата. Разбъркайте с вилица и гответе всичко заедно за 10 минути.

Стъпка 5

кайма с вино

Прибавете в тигана домати, канела, риган и залейте с вино. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Оставете да къкри на слаб огън за 25-30 минути или докато течността се изпари.

Стъпка 6

сос бешамел

За белия сос разтопете маслото в тенджера. Докато бъркате, добавете брашно и гответе до златисто-кафяво. Налейте постепенно топло мляко. Разбърквайте непрекъснато с бъркалка, като се уверите, че не се образуват бучки. Варете соса до плътност. Дръпнете от огъня.

Стъпка 7

бял сос

С разбъркване добавете ядките и кашкавала, както и разбитите яйца.

Намажете форма 25х25 см с олио. Поставете половината от тиквичките и картофите на дъното. Отгоре разпределете месото и след това останалите тиквички.

Стъпка 8

бял сос за мушама

Загрейте фурната до 180 ° C. Полейте мусаката от тиквички с бял сос и печете 50 минути, докато на повърхността се образува красива златиста коричка. Оставете да се охлади за 5-10 минути преди сервиране.

парче мусака

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft