Цената на сос песто в магазините е доста висока и то за малко бурканче, затова по-добре да си го спретнем сами
Кой не обича един от символите на италианската кухня – прочутият сос песто?! Тази вкусотия върви с много и различни ястия като паста, макарони, салати, добавка към месо и риба, и какво ли още не. Дори ако си направим препечени филийки с малко песто отгоре, се получава чудна и диетична закуска.
Лошото е, че в магазините за малко бурканче песто, при това със съмнително съдържание, ни искат доста пари.
Хубавото е, че излиза в пъти по на сметка и не съдържа никакви вредни оцветители, консерванти и прочие отровни химии.
Продуктите, които ни трябват за нашето песто, са 150 грама босилек, 50 грама пармезан, 30 грама сирене чедър, 50 грама кедрови ядки, 100 грама зехтин, две скилидки чесън и щипка сол. Всички тези продукти се продават във всички големи хранителни вериги.
И така, започваме да приготвяме нашето песто като първо измиваме босилековите листа и ги подсушаваме на домакинска хартия. Счукваме скилидките чесън и после постепенно добавяме към тях листата от босилека като продължаваме да стриваме.
На загрят до средна температура котлон пускаме в тиган кедровите ядки, за да се позапържат едва за 3-4 минути, но не добавяме към тях мазнина. След като сме стрили добре всичкия босилек и чесъна, добавяме кедровите ядки към тях и също стриваме.
След това в хаванчето прибавяме и сирената, които предварително сме настъргали на ренде. Поръсваме със сол и отново упорито мачкайте всичко, докато се получи единна и изцяло хомогенна зелена смес. При постоянно бъркане добавяме зехтина на тънка струйка, а накрая изсипваме пестото в стъклен буркан и го затваряме добре.
Съхранява се в хладилник, а вкусът му е просто неустоим. Сами ще се убедите с колко много ястия ще го ползвате и пръстите ще си оближете. Да ви е сладко!