Сигурно знаете стотици рецепти с пилешко. Но тази е по-специална - приготвеното по нея пушено пилешко месце става супер питателно и балансирано по отношение на състава, а на практика всичко необходимо вече го имаме у дома си.
Тази рецепта е специално за всички любители на барбекюто и пушения вкус . Добавките и подправките са избрани по такъв начин, че да направят вкуса на пилето перфектен.
Е, ще има прилично количество дим, но не и критично. Затова препоръчваме преди да започнете готвенето, просто да включите аспиратора или да отворите прозореца. Между другото, пилешките гърди в рецептата могат да бъдат заменени с пържоли от телешко филе , но в този случай е логично да се увеличи времето за готвене.
Съставки:
1 кг пилешки гърди
30 мл сухо бяло вино
60 мл зехтин
1 ч.л. джинджифил
15 мл соев сос
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
90 гр. ориз
70 гр. захар
1 ч.л. канела
30 гр. черен чай
Приготвяне:
- В дълбок съд смесете виното, зехтина, соевия сос, солта и черния пипер. Добавете настърган корен джинджифил. Сложете в съда пилешките гърди, измити, подсушени и нарязани на половинки. Разбъркайте, за да се разпредели равномерно сосът. Оставете месото в хладилника да се маринова за 3-4 часа, може и за цяла нощ.
- Извадете пилешкото върху дъска, оставете го известно време, за да се отцедят напълно остатъците от маринатата.
- Покрийте дъното на тавичка с фолио. Изсипете ориза в тавата, смесен с чая, захарта и канелата. Поставете решетката над тавата.
- В отделен тиган с малко количество растително масло запържете пилешките гърди (минути 3-4 от всяка страна).
- Поставете гърдите върху решетката. Пуснете фурната на най-силната степен. Загрейте за 5-7 минути. Покрийте гърдите плътно с капак и гответе още 10-15 минути. Уплътнете с фолио за по-голяма плътност.