Ако гледате моркови или ви снабдяват с такива роднини, които ги отглеждат на село, със сигурност знаете колко е трудно да се съхрани през зимата този зеленчук. Най-често морковите загниват, прорастват, съхнат или напротив - омекват, дълго преди да е свършил студът.
Сега ще ви научим на няколко трика, с чиято помощ ще успеете да съхраните морковите сочни и свежи чак до пролетта. Съветите за правилно съхранение на моркови ще ви бъдат оп полза, дори ако си ги купувате от магазина в по-големи количества. Освен, че ще са сочни и хрупкави, а не меки или дървени на вкус, обелката на морковите ще остане тънка, така че ще може да я остържете с ножа, а не да я белите.
Тайни за правилно съхранение на морковите
- Оптималната температура за съхранение на моркови е от 0 до + 3 ° C. При +5°C периодът на покой на кореновата култура приключва: започват да покълват!
- Влажността трябва да е около 85-90%. Морковите не обичат въздуха твърде сух: бързо избледняват и стават "дървени".
- Морковите не обичат интензивната вентилация. И то не заради влажността на въздуха: важно е поддържането на нивото на въглероден диоксид - естествен консервант, който забавя покълването при повишени температури, запазвайки оптималния вид на кореноплодната култура.
- Смята се, че нивото на CO2 в стаята с моркови е 3-5%. Малко хора ще го мерят, но е важно да запомните: морковите не обичат теченията.
- Трябва също така да пазим морковите от „лошите“ съседи, които произвеждат етилен - газ, който насърчава бързото узряване на плодовете. Подобни са ябълки, тиква, круши. Препоръчително е да ги съхранявате отделно или в контейнери (торбички например), ако са един до друг.
Как да съхранявате моркови и да спестите: 5 прости трика
1.
2. Важно е да подрежете морковите бързо! За целта ги разстелете направо на полето на тънък слой. Земята върху кореноплодите трябва да изсъхне, както и самата кожа на моркова. Но след няколко часа е важно да започнете да режете частта откъм листата: ако не ги "подстрижете" бързо, поне в същия ден - те ще изсъхнат пред очите ви. При рязане не оставяйте „опашки!“. Ако има твърде много "космати" корени, можете да отрежете изсушените. „Живите“ не режете - за да не повредят тънката кожа.