Повечето от вас знаят как се пече тиква на фурна, но наскоро една млада жена ми писа и ме помоли да споделя как точно правя печена тиква.
Тази рецепта за печена тиква на фурна е особено за нея и всички начинаещи кулинари, които не знаят как да си приготвят тази вкусотия.
Сега е точно сезонът, в който пазара изобилства от всякакви сортове тиква. Предполагам знаете, че тиквата е богата на плодова захар.
Необходими продукти за печена тиква на фурна:
Тиква по ваш избор, хартия за печене и ако тиквата е от белите, задължително алуминиево фолио.
Още: мед при условие, че след изпичане тиквата не ви е достатъчно сладка.
Приготвяне: измийте добре тиквата, тъй като се пече с кората. Разрежете я на две или четири парчета и с помощта на супена лъжица изгребете семенната част. От опит ви казвам, че с лъжица е най лесно и бързо. В случай, че парчетата тиква са едри, може да ги разрежете още. С остър малък нож направете разрези на всяко парче тиква. Тези разрези се правят, за да може тиквата да се изпече по-лесно.
Сложете лист хартия за печене в тавата и подредете тиквата. Хартията в случая ще предпази тавата от загаряне на захарния сироп, който ще отдели тиквата. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса на средна скара. Ако тиквата е бяла, тя е множко по-дебела и затова я покрийте с фолио и така сложете да се пече.
За около час тиквите цигулки се изпичат. Бялата тиква печете около един час и тридесет минути покрита с алуминиево фолио. След което махнете фолиото и запечете до готовност. Изпечената тиква на фурна се познава по това, че е добре омекнала. Може да пробвате като при картофите. Ако върха на нож влиза лесно, значи тиквата е готова.
Сервирайте вашата печена тиква на фурна добре охладена. В случай, че не ви е сладка, към всяко парче печена тиква добавете купичка с мед. Не подслаждайте предварително тиквата, особено с мед, защото той загубва всички полезни вещества при топлинна обработка.