Сред месата, които най-често консумираме ние, българите, съвсем естествено се нарежда пилешкото . И това съвсем не е случайно - цената му е сравнително евтина, а хранителните качества добри, отделно се води за един от диетичните видове меса на пазара.
Затова днес ви предлагаме три лесни начина , с които може да намалите риска и да изчистите максимално пилешкото от хормони и антибиотици . Факт е, че не може да се отървете на 100% от тези добавки, но все пак е възможно да премахнете повечето от тях.
Три начина за почистване на пилешко месо
Използвайте един от следните методи, когато сте купили пиле от магазина.
Метод 1
Когато варите пилето, закупено от магазин, не може да използвате първия бульон след варене. Факт е, че по време на първото кипене повече от 80% от токсичните вещества в месото отиват във водата.
Ако не искате да навредите на организма и здравето си, то не го жалете, а просто го изхвърлете.
Инструкции:
- Вземете пилето. Избършете го с хавлиени кърпи и го пуснете в тенджера с вода.
- Изчакайте докато водата заври и оставете пилето още 15-20 минути в нея.
- Извадете пилето, изплакнете го добре, поставете го в чиста тенджера и я напълнете с вода. Изчакайте отново да заври.
Благодарение на това просто ще отстраните действието на повечето вредни компоненти.
Метод 2
Какво ще стане, ако искате да печете пилешкото? Е, в такъв случай е редно да действате по различен начин.
- Изрежете вътрешностите и изплакнете много внимателно пилето, защото именно там се натрупват вредните вещества.
- Препоръчително е да премахнете кожата, защото в състава й също могат да се натрупат хормоните за растеж, с които блъскат пилето.
По-ефективният вариант е да сварите пилето за 10 минути, да източите водата и да го изпечете според избрани от вас начин. Така хормоните ще бъдат много по-малко.
Метод 3
Най-добрият вариант, който ще ви помогне да премахнете всички вредни вещества, е да мариновате пилето.
- Вземете по 2 супени лъжци сол и лимонов сок и ги смесете в един литър вода.
- Почистете пилето, изплакнете и го поставете в направения разтвор.
- Отцедете и мариновайте отново в същия разтвор.
Наистина е важно да не сте мързеливи, а да отделите достатъчно време за почистването на пилето от вредните вещества. Допълнителните 15-20 минути ще ви помогнат да си спестите много здравословни проблеми.