Мойте Рецепти
100 грама масло
1 чаена лъжица смлян сладък червен пипер
50 грама сушени бели гъби
1 голяма глава кромид лук
1 голям картоф
2 скилидки чесън
2 супени лъжици заквасена сметана
100 грама пресни печурки
1 супена лъжица брашно
мерен пипер, сол, магданоз
Залейте сушените гъби с вряща вода и оставете, докато се охладят. След това ги изсипете в гевгир, за да се отцеди течността, която може да запазите и да използвате при готвене на други ястия.
Нарежете запарените гъби на сламки, а пресните печурки превърнете в тънки плочки. Лука и чесъна обелете и накълцайте.
Сгорещете 2 супени лъжици от маслото в тиган, изсипете лука и чесъна, пържете ги в продължение на 4 минути. Тогава добавете гъбите и гответе до изпаряване на всичката течност. След това изсипете сушените гъби в съда и оставете на несилен огън за 8 минути.
Брашното разтворете в сметаната до еднородност и добавете сместа при гъбите. Разбъркайте много добре и овкусете със сол и черен пипер.
Обелените картофи нарежете на тънки кръгчета, които не изплаквайте и не поставяйте във вода, за да не се отмие нишестето.
Подмажете с масло дъното на тава и подредете в нея 1/3 от картофените резени. Намажете и тях с масло, подсолете и разпределете половината от гъбената плънка. Заравнете, сложете още 1/3 от картофите, и тях покрийте с масло, подсолете и разпределете още един слой от останалото количество гъби.
Най-отгоре подредете последните картофени кръгчета, поръсете ги със смлян червен пипер (сладък), покрийте с алуминиево фолио и поставете ястието във фурната при температура от 200 градуса.
След час отстранете покритието и върнете тортата за още десет минути във фурната, за да се запече и зачерви картофената повърхност.
Ястието се поднася топло и поръсено с накълцани листа пресен магданоз. Като допълнение може да сервирате заквасена сметана.