Тези марокански палачинки "Мелви" са по-скоро като плоски гофрети. Те са много красиви, когато са разчупени, много меки отвътре и с хрупкава коричка.
Основната им разлика с обичайните палачинки е използването на грис вместо обикновено брашно . Но се оказва,че стават не по-малко вкусно! Те могат да разнообразят менюто ви и да внесете повече радост през уикенда
Необходими съставки
460 g фин пшеничен или царевичен грис
вода 330 ml
Пшенично брашно 250 грама
захар 2 ч.л.
сол 2 ч.л.
мая 0,25
Слънчогледово олио 200 ml
мед на вкус
Как да си ги приготвите:
- Смесете всички съставки, за да може да си омесите тестото. Този процес ще ви отнеме най-малко 20 минути, ако месите на ръка или около 10 минутки с кухненски робот
- Разделете тестото на 22 парчета, направете ги на топки и покрийте с хранитиено фолио. Оставате да престоят 20 минути, за да може тестото да втася, омекне и се повдигне
- Напълнете една купа с олио, а втора купичка с грис. Може да се замени с брашно
- Потопете всяка топка в олиото и направете на малка питка с ръцете си, за да получите тънък слой. Намажете с олио и поръсете с грис
- С една трета от палачинката загърнете цялата както е показано на снимката, омаслете я и поръсете с брашно. Направете същото и с другата страна.
- Поставете палачинката в чиния и я направете с диаметър около 10 см, може да я натиснете с чаша отгоре или черпек, както ви е удобно
- Оставете да загрее хубаво тигана, леко го намаслете и изпържете от двете страни.
Мароканските палачинки изглеждат нетрадиционно, а на вкус много ни заприличаха на бабините катми. По принцип се правят по-малки от обикновено, но вие можете да ги приготвите с големина, каквато на вас ви харесва.
Не забравяйте да опитате да споделите тази вкусна рецепта с приятелите си!