едно двойно пилешко филе (пеперуда) около 800 г.
300 г. почистен пресен лапад
300 г. почистен пресен спанак
3 стръка пресен лук
1 стрък зелен чесън
1 стрък пресен джоджен (или магданоз)
1/2 ч.л. сух джоджен
200 г. кисело мляко
1 с.л. нишесте
100 г. моцарела (или обикновено качествено бяло сирене)
2 скилидки чесън
20 г. прясно настърган пармезан на люспи
1 с.л. зехтин екстра върджин
1 с.л. сусамово олио
сол около 2 1/2 ч.л.
20 г. обелени бадеми (или настъргани)
500 г. талиатели
Приготвяне на соса:
Измитите и отцедени спанак и лапад нарязваме на едри ивици. Нарязваме и пресния лук на средни парчета.
Поставяме около трилитрова тенджера с вода да завира. Пилешките филета също нарязваме, най-напред надлъжно, на широки ивици, а после напречно, за да се образуват къси жулиени.
В тенджерка или по-голям тиган изсипваме една лъжица зехтин, изчакваме да се загрее и пускаме вътре двете смачкани скилидки чесън за не по-вече от 10 секунди и ги изваждаме и изхвърляме. В загрятата мазнина пускаме и разбъркваме веднага и пилешките жулиени. Бъркаме 5-6 мин. начесто, за да не залепне месото и докато равномерно побелее. Изсипваме нарязаните спанак, лапад, пресен лук и сух джоджен, посоляваме с предвидената сол, намаляваме огъня до малко под среден и задушаваме под капак 10 мин. Разбъркваме поне два пъти за това време.
Намачкваме моцарелата с нарязания на много ситно стрък пресен чесън. Върху нишестето изсипваме по малко от киселото мляко и разбиваме, докато се получи гладка смес. Смесваме моцарелата с киселото мляко и разбъркваме. Изсипваме при спаначената смес и бъркаме 2 мин. Сваляме от огъня.
Приготвяне на пастата:
В заврялата вече вода изсипваме 1 ч.л. сол и добавяме пастата. Оставяме да заври отново и варим 2 мин. на силен огън, като разбъркваме. След това намаляваме огъня и варим още 4 мин. Оставяме на изключен котлон още 5 мин. - пастата не трябва да увира напълно. Отцеждаме от водата, заливаме със сусамовото олио, добавяме ситно нарязания стрък джоджен или магданоз и внимателно разбъркваме. Сервираме талиателите, заляти с ароматния сос и с още настърган пармезан.