За питките:
3 ч. ч. затоплено царевично брашно
3/4 ч. л. сол
4 1/2 ч. ч. хладка вода
За плънката:
1 с. л. олио
4 скилидки чесън (накълцани)
3 средно големи глави лук (накълцан)
4 домата (обелени и накълцани)
1 1/2 ч. ч. сварена леблебия
1/4 ч. ч. каперси
2 ч. л. смлян кимион
1 ч. л. сол
1/4 ч. л. черен пипер
20 бананови листа или фолио с размери 25х25 см.
връвчици
Смесете брашното със солта. Постепенно прибавяйте водата като бъркате непрекъснато докато се получи гладко и лепкаво тесто. Оставете настрани за 10 мин. Запържете лука и чесъна в олиото докато лукът стане прозрачен. Прибавете доматите, леблебията, каперсите и подправките, разбъркайте добре и пържете на слаб огън 5 мин.
За да сглобите тамалес, навлажнете центъра от едната страна на банановия лист с част от соса. След това вземете част от тестото и с помощта на ръцете си оформете квадрат с размери 10х10 см. и дебелина 1 см. Поставете го в центъра на банановия лист. Изсипете част от соса в центъра на този квадрат, така че да оставите суха 2-см. ивица в продължение на целия квадрат. След това вземете друга част от тестото и оформете същия квадрат, който поставете върху първия и се уверете, че е покрил цялата плънка. Притиснете с пръст четирите страни на квадрата, за да запечатате добре краищата, така че плънката да не може да излезе. Завийте банановото листо около питката и го вържете с връв, така че да прилича на малък пакет.
Наредете тамалес в голяма тенджера, покрийте ги с вода, затворете с капак и задушавайте 1 ч. Ако водата намалее прекалено, добавете още. Не яжте банановите листа!