За 8 порции:
1 опаковка готово маслено тесто или готова замразена коричка за пай
6 ивички бекон
1/3 чаша кромид лук, нарязан на малки кубчета
340 гр. тиквички, на малки кубчета
1 червена чушка, на малки кубчета
1 с.л. мащерка, нарязана на ситно
1 с.л. пресен лук, накълцан на ситно
3 големи яйца
85 гр. мляко (обезмаслено или пълномаслено)
60 гр. гъста сметана
сол и черен пипер на вкус
1 чаша сирене чедър, настъргано
Разточете тестото или размразете коричката за пай и го прехвърлете във формичка за пай с диаметър 22 см. Замразете за поне час. За предпочитане е да използвате форма с подвижно дъно.
Загрейте фурната на 190 градуса.
Покрийте кората за пая с хартия за печене и наредете отгоре сурови бобени или грахови зърна (или специални тежести за печене). Печете, докато кората се оформи от тежестите - около 10 минути. Отстранете хартията и тежестите и продължете печенето, докато коричката стане златисто-кафява, още около 5 минути. Прехвърлете формата върху метална решетка и оставете да се охлади напълно.
Докато се пече коричката, запечете бекона в тиган на висока температура, като периодично разбърквате, докато стане хрупкав – за около 6-7 минути. Отстранете бекона с решетъчна лъжица върху покрито с хартия плато, нарежете го на малки парченца и оставете настрана. Пресипете мазнината от тигана, като оставите вътре около 2 чаени лъжички и загрейте отново на силен огън. Добавете двата вида лук и го запържете до прозрачност. Добавете тиквичките, червената чушка и подправките и задушете, докато тиквичките и чушките леко омекнат, около 5-6 минути. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Охладете и оставете настрана.
Разбийте яйцата и млякото със сметаната.
Разнесете охладената зеленчукова смес равномерно върху коричката пай и поръсете отгоре с бекона. Внимателно налейте яйчено-млечната смес отгоре и поръсете с настърганото сирене чедър. Печете до готовност – около 40-45 минути. Нарежете на 8 порции и сервирайте топло!