![admin](https://i.zajenata.bg/images/0/th_13af5f6b523fc05e7c790c3c67088613.jpg)
800 г смокини
1/2 кг бутер тесто
1/3 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
1/2 ч.ч. бадеми
1/2 ч.ч. стафиди
1/2 ч.ч. ром
1 ч.ч. червено вино
1 лимон
Време: 45 минути
На смокините (800 г) им се отстранява горната част с дебелина 1 см. Смесват се с настърганата кора от лимона, канелата (1 ч.л.) и виното (1 ч.ч.). Слагат се на котлона, кипват се и се варят 15 минути на слаб огън. Стафидите (1/2 ч.ч.) се заливат с ром (1/2 ч.ч.) и се варят до омекване. Тестото (1/2 кг) се разточва, слага върху влажна тава и се пече в предварително загрята фурна 15-20 минути. Приготвя се крем: захарта (1/3 ч.ч.) се смесва със счуканите бадеми (1/2 ч.ч.), налива се малко от рома, в който са се варили стафидите и се кипва. Тестото се изважда от фурната. Върху него се нанася приготвеният крем. Смокините се разрязват на половинки и се разполагат върху крема. Десертът се пече още 10 минути до пълна готовност.