Студеното масло се реже на парченца, добавя се пресятото брашно, солта и захарта и с изстудени ръце всичко се прави на трохи, като се внимава това да стане максимално бързо. Добавя се водата и тестото се събира на топка. Леко се поръсва с брашно, за да не лепне и се прибира в найлоново пликче в хладилника, за да стегне и глутена да се свърже.
Междувременно ябълките се обелват, почистват и нарязват на осминки.
В тиган с дебело дъно или в тава, на котлона се разстопява маслото, като се обливат и стените на съда, за да се извади тарта по-лесно в последствие. Добавя се захарта и се разбърква до разтопяване. Ябълките се подреждат красиво и много близо една до друга и на средно силен котлон се оставят да се карамелизират до златисто кафяво около 20 тина минути. Тестото се разточва на кръг с диаметър малко по-голям от диаметъра на тигана или тавата. Тестото се навива на точилката и се пренася върху ябълките, като краищата му се подпъхват на вътре.
Тарта се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20-30 минути или докато кората се зачерви. Изважда се и се оставя да се охлади леко. Тавата се захлупва със широка чиния и много внимателно и бързо, с ръкавици, за да не се изгорите, ако случайно горещия карамел потече, се обръща. Ако ябълките се разместят се връщат на мястото им. Сервира се топъл със сметанов сладолед или заквасена сметана.