Тарт Татен с круши

вход през zajenata.bg
Тарт Татен с круши
admin
Добавена от: admin
17118
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тестото:
1 1/2 чаши брашно
3 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
3/4 чаша студено масло, нарязано на парченца
1/3 чаша пълномаслена заквасена сметана

За плънката:
1/2 чаша масло на стайна температура, нарязано на 4 парчета
1 чаша + 1 с.л. захар 
6 големи круши, обелени, почистени от семето и разполовени
1 ч.л. смлян кардамон
1/4 ч.л. индийско орехче (на прах)
1 яйце, разбито - за глазура

За тестото:
Смесете брашното, захарта и солта в купата на кухненския робот. Пуснете на пулсации, докато се разбият, след това добавете брашното и продължете да разбивате на пулсации, докато се образуват трохи с големината на грахово зърно. Добавете сметаната и отново разбийте, докато се оформят по-едри купчинки. Съберете тестото на топка, загладете го и увийте в прозрачно фолио. Оставете в хладилник за поне 2 часа. Извадете студеното тесто и го оставете на стайна температура за 15-тина минути, преди да го разточите. 

Приготвяне на тарта:
Сложете парчетата масло на дъното на голяма форма за пай (по възможност с дебело дъно или чугунена). Поръсете върху маслото 1 чаша захар. Загрейте на умерен огън, докато маслото се разтопи, захарта се разтвори частично и сместа започне да образува мехурчета (около 2 минути). Подредете крушите плътно една до друга (с вътрешната страна надолу) в кръг. Нарежете останалите круши на четвъртинки и запълнете с тях празнините. Смесете 1 с.л. захар, кардамона и индийското орехче в малка купа. Поръсете равномерно върху плодовете. Сложете формата на умерен огън и варете, докато се образува сироп с цвят на кехлибар, като завъртате формата за по-равномерно карамелизиране (отнема около 25 минути).

Докато плодовете се варят на котлона, загрейте фурната на 220 градуса. Разточете тестото върху набрашнен плот или хартия за печене на кръг с размера на формата. Сложете в хладилника, докато крушите се карамелизират. Махнете формата от огъня и разстелете тестения кръг върху плодовете (работете бързо, за да не започне да се отпуска тестото от топлината на формата). Направете 3-4 разреза с остър нож върху тестото. Намажете го с разбитото яйце.

Пъхнете във фурната и печете, докато тестото добие тъмен златисто-кафяв цвят и на пипане е твърдо (около 30 минути). Извадете от фурната и сложете за няколко минути върху кухненска решетка. Прокарайте нож по ръба на формата, за да се отдели тестото, след което обърнете тарта върху десертна чиния. Ако има залепнали круши или карамел върху формата, отстранете ги с ножа и ги сложете обратно върху сладкиша. Охладете леко тарта, преди да сервирате. Поднесете го топъл или на стайна температура с разбита сметана или сладолед. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft