500 гр. кори за баница
600 гр. мляно месо (смес - свинско, телешко, пилешко...)
250 гр. праз или лук
1 супена лъжица Вегета
1 к.л. сладък червен пипер
1/2 к.л. смляно чили
500 гр. сирене/кашкавал (Гауда, Едам ...)
масло
сол, смлян черен пипер
За заливката:
5 яйца
500 мл светла бира
щипка сол
И още:
1 чаша заквасена сметана
200 гр. настъргано сирене Моцарела
Нарежете ситно праза и го поставете в предварително загрята мазнина да се запържи.
Щом се зачерви, добавете нарязаното или смляно на ситно месо.
Добавете солта, черния пипер, Вегетата, червения пипер, чилито и оставете да къкри, докато течността се изпари.
Докато месото се задушава, пригответе бирата и яйцата. Разбийте ги с щипка сол.
Намажете тавичка за печене (размери 35x40 см) с олио и поставете първия слой кори.
Намажете с четка със сместа от яйца и бира, и поставете още един лист кори, който също намажете с горната смес. Поставете третата кора и повторете.
Върху третата кора сложете от месната плънка.
Върху плънката поставете нарязания на филийки кашкавал.
Покрийте с три кора, като отново ги мажете с яйчено-бирената смес, и продължете да редувате кори, заливка и плънка в този ред, докато сте свършат корите и плънката.
Щом баницата е подредена, нарежете я на кубчета и я залейте с останалата част от заливката. Пъхнете я в предварително загрята фурна на 180 ° С за 30-тина минути.
След половин час извадете баницата от фурната и върху всяко резенче сложете малко заквасена сметана и поръсете с настъргана Моцарела.
Печете още 15 минути.
Извадете готовата баница, оставете я малко да се задуши, покрита с кърпа, и поднесете.