Те растат навсякъде около нас и ги подминаваме ежедневно, а ако знаете колко са полезни за здравето ни

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Лечение с билки
Те растат навсякъде около нас и ги подминаваме ежедневно, а ако знаете колко са полезни за здравето ни
10626
Снимков материал: pixabay.com
Те растат навсякъде около нас и ги подминаваме ежедневно, а ако знаете колко са полезни за здравето ни

Шипковият плод е истински поли витаминен концентрат, който почти няма аналог в природата с толкова много витамини, съчетани в един естествен продукт. Шипката е необикновен плод с много високо съдържание на витамин C, витамини B1 и B2, каротин и много други.

Още в древността шипката е призната като ценно и лечебно средство.

Бащата на медицината, Хипократ, а и други древногръцки учени като Теофраст и Диоскорид са оценявали високо ползите от шипковия плод. Предписвали са го като противовъзпалително средство за множество различни заболявания.

В последните години станаха модерни т. нар. суперхрани и суперплодове като годжи бери, асай бери, чиа и много други, измествайки от фокуса шипката, която освен че е много полезна за здравето, е и достъпна като цена, отглежда се в България и може да се открие с добро качество.

 

Запознайте се с 10 невероятни ползи от шипката:


Помага при простуда и подпомага противовъзпалителните процеси;
Отвара и чай от шипков цвят се ползват за компреси при възпаления на очите и кашлица;
Отвара от листа и клонки действа болкоуспокояващо при радикулит и стомашни колики, използва се също при метеоризъм и диария;
Шипковото масло се използва при рагади (нацепване) на зърната при кърмачки, при рани, получени от залежаване, трофични язви; дерматити;
Семената на плода имат жлъчегонно, диуретично и антисептично действие;

Шипковият плод понижава кръвната захар, стимулира образуването на червени кръвни телца и се препоръчва при болни от диабет, анемия, както и заболявания на нервната система;
Облекчава сърдечни и бъбречни страдания, нормализира кръвообращението и високото кръвно налягане, помага и при чернодробни заболявания;
Отвара от шипки се препоръчва при вътрешни кръвоизливи, обилна менструация, кървящи хемороиди, трудно уриниране, хронично възпаление на бъбреците, витаминен недостиг, труднозарастващи рани и язви;

В народната медицина плодовете на шипката са се прилагали при камъни в бъбреците, анациден гастрит, маточни и носни кръвотечения;
Чаят от шипки засилва имунитета и дава енергия – високите количества на витамин С в шипката може да спомогнат за намаляването тежестта и честотата на настинките.
Чаят от билката е богат и на важния витамин А, който също спомага за засилване защитните сили на организма и дава повече енергия.
 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft