Глистите са доста по-често срещан проблем, отколкото повечето хора осъзнават. Разберете какви са симптомите и как бихте могли да използвате тиквените семки за лечение.
Глистите биха могли да влязат телата ни чрез заразена вода или храна (особено месо като свинско или сурови риби), комари, при интимен контакт или през носа или устата след допир със заразено животно или замърсени повърхности. Здравият организъм би могъл да се справи с тези паразити ефективно, но при нисък имунитет или лошо функциониране на храносмилателната система – паразитите се развиват и могат да се превърнат в сериозен проблем.
Наличието на чревни паразити е трудно за диагностициране, тъй като симптомите често имитират други здравословни проблеми. Ако имате един от изброените по-долу симптоми, това не значи, че имате глисти, но ако са повече, се обърнете към специалист, за да ви постави диагноза.
Подуване и газове – паразитната инфекция на стомашно-чревния тракт може да бъде отговорна за подуването на корема и газовете. Това се дължи на промените, които глистите предизвикват в чревната флора.
Честа диария – някои паразити произвеждат натрий и хлор, а това води до диария.
Запек – паразитите могат да блокират храносмилането и това да доведе до запек.
Синдром на раздразнените черва – глистите могат да се прикрепят към чревната стена, което води до дразнене и възпаление, причиняващо стомашно-чревни спазми, контракции и лошо усвояване на хранителните вещества.
Умора – малабсорбцията на хранителните вещества, причинена от глистите, може да доведе до почти постоянна умора.
Алергии – глистите могат да причинят дразнене и възпаление в стомашно-чревния тракт, което затруднява правилното храносмилане и води до алергични реакции към определени храни.
Слаб имунитет – глистите усвояват енергийните източници, витамините, минералите и други хранителни вещества от стомашно-чревния тракт по време на храносмилането. Отслабеният имунитет може да е резултат от липсата им, дори да се храните добре. Продължителното отслабване на имунната система може да доведе до развитието на други паразити или гъбички.
Тиквените семки са най-популярния метод срещу паразити
Тиквените семки са традиционно средство против паразити в Германия. Ето една рецепта, която ще ви позволи да ги използвате за лечение у дома.
Важно е да знаете, че тиквеното семе не може да убие паразитите. Високите нива на съединението кукурбитин парализират глистите и им пречи да се закрепят за стените на червата. Паралелно с това лечение е добре да приемате естествено слабително като трипхала, за да изходите паразитите.
Рецепта против глисти с тиквено семе
Смесете 1 чаша (около 130 грама) сурови тиквени семки в блендер с чаша кисело мляко. Може да го замените с разредено кокосово мляко, което е полезно за здравето на дебелото черво. Добавяйте малки количества от млякото до получаването на гладка паста. Яжте тази смес сутрин на празен стомах. Може да добавите една чаена лъжичка мед, чийто антибактериални и противогъбични свойства ще допълнят ефекта на рецептата. Един час след като сте изяли сместа, изпийте чаша вода.
Довършете лечението с таблетки от трипхала, която е една от най-популярните билкови смеси в Индия. Тя има слабително действие и спомага за укрепването на организма.
За най-добри резултати, правете лечението най-малко 3 дни и най-много седмица, след което починете седем дни и повторете. Приемайте тази смес, както е описано в продължение на месец, за да уловите цикъла на разплод на глистите.
Рецепта против глисти с черен орех
Необходими продукти:
1 чаша сурови черни орехи
Половин чаша сурови тиквени семки
3 – 6 скилидки чесън
2 чаши нарязан магданоз
¼ чаша сирене
¼ чаша студено пресовано масло от авокадо
2 супени лъжици сок от лимон
¼ чаена лъжичка хималайска кристална сол
Начин на приготвяне:
Сложете магданоза, тиквените семки и чесъна в блендер и разбийте за няколко секунди. Добавете орехите, сиренето, солта и лимоновия сок. Може да оставите сместа леко хрупкава или гладка – според вашето предпочитание. Накрая добавете маслото от авокадо и разбийте за 10 – 20 секунди. Съхранявайте в затворен съд в хладилник до 3-4 дни. Бихте могли да използвате това песто като добавка към различни ястия.