Броят на хората, страдащи от рак, нараства все повече и повече, но изследователите смятат, че потенциалният риск може да бъде намален с 67%, ако ядете сурови чесън и лук всеки ден.
Сигурно знаете, че мамографията и самоизследването могат да спасят живота на една жена. Много малко обаче се говори за превенцията на рака на гърдата .
Според Световната здравна организация това е най-честата форма на рак при жените по света. Статистиката на Американското онкологично дружество показва, че около 12% от жените в Съединените щати развиват инвазивен рак на гърдата.
Изчислено е, че ще бъдат диагностицирани още 268 600 нови случая. Организацията съобщава, че 41 760 жени вероятно ще умрат до края на годината* (данни за 2019 г.).
Центровете за контрол и превенция на заболяванията изчисляват, че ракът на гърдата е водещата причина за смърт от всякакъв вид рак сред жените в Латинска Америка. Едно проучване оценява 28 държави и данните показват, че случаите на рак на гърдата в Съединените щати са се увеличили от 1974 до 2004 г., докато смъртността е намаляла от 1960 до 2002 г.
Проучване, проведено в Пуерто Рико, показва, че консумацията на суров чесън и лук предотвратява появата на рак при жените. „Открихме, че сред жените от Пуерто Рико комбинираната консумация на лук и чесън е свързана с намален риск от рак на гърдата.
Проучването включва 346 контролни жени, които са имали анамнеза за рак, различен от меланом, и са живели в същата географска област.
След коригиране на възрастта, образованието, броя на бременностите, фамилната история и други фактори, изследователите откриха силна обратнопропорционална връзка между рака на гърдата и тези, които ядат умерени количества суров чесън и лук (комбинирани в ястие, наречено софрито, ежедневно и много често се използва в Пуерто Рико).
Жените, които ядат ежедневно софрито, нямат здравословни проблеми въпреки всички предразположения.
Защитни свойства на суровия чесън и лук:
Забавя стареенето, забавя развитието на болестите на Алцхаймер и Паркинсон, стимулира имунитета, предотвратява сърдечно-съдови заболявания, предотвратява метаболитни заболявания, регулира кръвното налягане, премахва свободните радикали от тялото и др.
Освен лук и чесън, на жените се препоръчва витамин D. Оптимизирането на нивото на витамин D в тялото ви може да намали риска от рак с 67%. Витамин D не само предпазва от рак, но и увеличава шансовете за оцеляване, ако ракът се развие.
Ако искате да въведете пуерториканското ястие софрито в диетата си, като увеличите приема на пресен чесън и лук, ето рецептата:
Софрито се използва като подправка в ястия като яхнии, боб и ориз. Необходими продукти: 2 зелени чушки, 1 червена чушка, 3 средни домата, 4 глави лук, 3 средни глави чесън, връзка пресен кориандър, връзка пресен магданоз, 1 супена лъжица хималайска сол, 1 супена лъжица черен пипер.
Начин на приготвяне: Почистете лука, чесъна, измийте домата и чушките, почистете от семето, след което ги сложете в блендер да се смелят. Добавете магданоза и кориандъра и смелете още малко. След това добавете подправките и сложете сместа в буркан.
Съхранявайте буркана софрито в хладилник. По този начин софрито може да се използва до четири дни, след което изтича срокът му на годност и се разваля. Съветът към всяка жена е редовно да проверява гърдите си и в момента, в който усети нещо или промени в тялото си, да отиде на лекар.