Никой нормален човек не иска да погълне нещо негодно за консумация, особено направено от нефт. Но по същество петролът е един от най-гъвкавите продукти, намерени на земята, съставен от много въглеводородни вериги. Благодарение на химическата индустрия, маслото е в състояние да се трансформира по такъв начин, че лесно да попадне в тялото ни. В това обаче няма нищо положително, затова е важно да знаете кои храни да избягвате, ако не искате да абсорбирате производни на запалимата течност.
1. Дъвка
Изненадващо, дъвката, която трябва да освежи дъха и да се грижи за здравето на устата, е направена от петролни продукти! Но децата толкова обичат дъвките. „Дъвчещата“ основа на дъвката е петролна смола, полиетилен и парафин . Багрилата и ароматите, които често се приготвят от едно и също масло, също са отговорни за ароматния и вкусов състав на дъвката. Между другото, дъвката не се поддава на биоразграждане, което означава, че уврежда не само човешкото тяло, но и околната среда.
Когато купувате дъвка за детето си, не забравяйте, че тя е направена от петролни продукти.
2.
Друг любим вид храна не само сред децата, но и сред възрастните са някои сладкиши, близалки и др. Ярки, многоцветни, с богати вкусове - замисляли ли сте се, че подобни цветове са доста редки в природата? Много от оцветителите и консервантите, одобрени за употреба в хранителната промишленост, са изкуствени и имат синтетична основа. Например, прекрасното E129 багрило, наречено очарователно червено AC или консервант E211 натриев бензоат . Възможно е също така да се намери под наименованието хранителен парафин в състава на някои шоколадови бонбони.
Прародителят на ярки бонбони - черно масло
3. Продукти с вкус на ванилия
Също така, синтетичният ванилин се произвежда от рафинирани в масло продукти - ароматизиращо средство с богат аромат, което свързваме изключително със сладостта и нежността. Сладките и сладкиши с ванилов крем, ванилово сутрешно лате и ванилов сладолед най-вероятно се правят с ванилин. Което от своя страна е направено от бензен ароматен въглеводород. В големи дози ванилинът може да бъде отровен, така че е установен безопасен дневен прием от 10 mg / kg / ден: например, човек с тегло 70 kg може да изяде до 700 mg ванилин на ден, което е физически невъзможно. Между другото, изкуствен заместител на захарта захаринът също се прави от бензен .
Ванилинът няма нищо общо с ванилията
4. Чипс и солени закуски/бисквити
В средата на 20-ти век американски учени разработиха суперхрана - синтетична олестра, която се превърна в диетична алтернатива на растителните и животинските мазнини. Производителите започнаха да го добавят към чипс и други закуски, които обикновено могат да бъдат фатални. Само олестрата е направена от минерално масло, произведено от нефт, така че да не гранясва. Поради специалната структура на молекулите, човешките храносмилателни ензими не могат да разграждат тази синтетична мазнина и тя се отделя от тялото практически непроменена. Вярно е, че понякога се установява в червата, където се натрупва и провокира възпаление и развитие на различни заболявания. Той също така пречи на усвояването на някои хранителни вещества, като бета-каротин и мастноразтворими витамини. Но находчивите производители сега добавят витамини A, D, E и K към продукти с олестра - и ги пишат на етикета на продукта с маркетингова цел.
Чипсът без холестерол може да съдържа синтетична мазнина
5. Аспирин
И последното вещество, което не е хранителен продукт, но което поглъщаме доста често, е ацетилсалициловата киселина. Изненадващо, това лекарство също се прави от нефт. Учените са научили как да произвеждат салицилова киселина от фенол още през 1874 г. и оттогава не само аспиринът се произвежда по този принцип, но и много антибиотици и антисептици. Случаят, когато маслото убива целия живот по пътя ни в тялото ни, и ние сме щастливи. Лаксативите се произвеждат и от петролни продукти.