Направете си най-вкусните домашни гироси по тази изпитана рецепта!
Рецептата е за порция гирос , но по желание може да си купите гръцки пита-хлебчета или арабски питки, в които да ги увиете - така удоволствието ще е пълно!
Домашни гироси (за 2 порции)
Продукти:
400 г свинско, малко по-тлъсто (помолете месаря да го нареже на тънки филийки, за по-лесно приготвяне)
500 г пържени картофи (ако искате в по-здравословен вариант, изпечете във фурната върху хартия за печене)
1 голяма глава червен лук
2 супени лъжици лимонов сок
2 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици гиро подправка (ако не можете да си купите, в края на рецептата ще прочетете съставките за сместа)
горчица, шарен пипер, универсална зеленчукова подправки
Грил-тиган за месо
Приготвяне:
1. Нарежете свинското първо на дълги ивици, след което ги нарежете на ивици с дължина от 1 см.
2.
3. Разбъркайте добре съставките с ръце, за да попият в месото, след което го оставете в хладилник за два часа в маринатата.
4. Намажете грил тигана с лъжица зехтин и след като загрее добре, изсипете вътре месото да се запържи.
5. Пригответе пържените картофи едновременно с месото.
6. Когато марината се изпари от тигана, добавете още малко зехтин и разбъркайте, докато късчетата придобият златисто-кафяв цвят, тоест докато се запекат хубаво.
7. Междувременно пригответе две чинии, разполовете главата лук и нарежете на тънки ивици. С всяка една от половинките лук покрийте половината от чиниите. Лукът се намазва с горчица (количеството зависи от вкуса) и отгоре се изсипва готовото месо.
Сервирайте пържените картофи в другата половина на чинията, заедно с няколко парчета нарязани домати.
8. Добавете сол и подправка за гироси на вкус.
Сервирайте ястието горещо, а ако наистина искате да се насладите - яжте с пръсти: -)
Вкусът е като от най-добрите улични будки за гироси край морето!
Да ви е сладко!
ПОДПРАВКА ЗА ГИРОСИ:
Продукти (Повечето съставки могат да бъдат намерени в магазините за здравословни храни, като се разбира, че изброените количества се отнасят за сушени и нарязани или смлени подправки):
2 чаени лъжички риган
2 чаени лъжички мащерка
2 чаени лъжички кориандър
2 чаени лъжички чесън на прах
2 чаени лъжички магданоз
2 чаени лъжички кимион на прах
2 чаени лъжички лют пипер (ако не искате лют, може и сладък)
2 чаени лъжички чили на прах
1 чаена лъжичка канела
Съхранявайте сместа като всички останали подправки – затворена в стъклен буркан.
РЕЦЕПТА ЗА ГИРО-ХЛЕБЧЕ (ПИТА):
Приготвяне:
Изсипете чаша хладка вода (около 300 мл) в голяма купа, след което добавете кубче прясна мая, една чаена лъжичка захар, една чаена лъжичка сол и 2-3 чаени чаши брашно. Разбъркайте.
Когато маята втаса, добавете брашно за месене и замесете меко тесто. Оставете за половин час на топло място. Премесете и разделете на топчета с приблизително еднаква големина, след което с пръсти ги оформете на кръгли питки с големината на котлона.
Сложете оформените питки на котлон (не много силен, на 60 градуса или 1,5 степен) и покрийте с капак, докато се пекат. Когато едната страна стане златисто кафява, обърнете тестото да се изпече и от другата страна.
В още топлите питки завийте порцията гирос.
Да ви е сладко!