Ако се запитаме кое е това, което ядем толкова често, колкото хляба, веднага ще се сетите за любимите на всички картофи. Има хиляди рецепти и вариации с тях и никога не писват.
Това ястие с картофи, тиквички и бекон е едно от традиционните ястия на украинската кухня. За да подготвите всички продукти се нуждаете от 10-15 минути. След това изпращате всичко във фурната и можете да започнете да правите зеленчукова салата и десерта. В резултат на това основното ястие ще бъде много скоро на масата и няма да отделяте много време за готвене.
Нужни съставки
картофи пресни 500 грама
тиквички 1-2 бр.
бекон 200 g
чесън 3-4 скилидки
слънчогледово олио 2 супени лъжици
магданоз 1 връзка
сол на вкус
черен пипер на вкус
Как да си ги приготвите:
Измийте тиквичките. Не ги белете. Нарежете ги на кръгчета с дебелина 0,5 см. Сложете нарязаните тиквички в купа и посолете. Разбъркайте и оставете настрана за 20 минути. През това време тиквичките ще пуснат сок.
Измийте младите картофи. Не белете и тях. Нарежете ги на кръгчета с дебелина 3 мм. Нарежете беконът на тънки линийки. Вземете тава за печене и я намаслете със слънчогледовото олио.
Изцедете сока от тиквичките. Поставете на дъното наредени тиквичките като първи слой- разпростирани в кръг. Обелете чесъна. Нарежете го на тънки кръгчета. Сложете нарязания чесън на тиквички като втори слой.
Направете трети слой с парченца бекон. Последният слой е с картофените филийки. Те се редят по същия начин като тиквичките, покриват се. Сол и пипер сложете отгоре. Можете също така да използвате любимите си подправки. Загрейте фурната до 200 ° С. Покрийте картофите с фолио и печете за 20 минути.
Отстранете фолиото след 20 минути и оставете за още толкова картофите във фурната Нарежете ситно магданоз и поръсете отгоре
Предлагаме ви да си подготвите лека зеленчукова салата, страхотно ще се съчетае с това ястие. Като основни съставки, зелето, краставици и домати са подходящи. Една обилна вечеря е готова. Остава само да опитате и да се насладите. Бон апетит!