Искаме да спестим време във всяко нещо, което правим – пазар, готвене, чистене и точно затова се възползваме от всички преимущества, които ни дава технологиите. Точно за това и съдомиялната машина е един от най-често използваните уреди в кухнята.
Ето кои са деветте неща, които не трябва да слагате в съдомиялната:
Въпреки, че много емайлирани тигани и тави са технически безопасни за съдомиялните машини, експертите предупреждават, че честото миене може да увреди емайла.
Общото правило: Ако не можете да сипвате горещи течности в нещо, не го поставяйте в съдомиялната машина. Всяка мека пластмаса, особено кофички от кисело мляко или кутии за еднократна употреба трябва да се измият ръчно, ако искате да ги използвате отново.
Високата температура може да увреди острието и метала.
Те се обработват със специално масло, а високата температура може да увреди повърхността.
Купичката за храна на домашния любимец
Колкото и да ви се иска, по – добре я измийте на ръка, защото може да се деформира.
Емайлираният гевгир подобно на всички съдове може да се увреди, а освен това може да доведе и до ръжда в съдомиялната.
Повечето чаши имат пространство между вътрешния и външния слой и водата може да влезе вътре. Това ще доведе до миризма на мухъл, която дори може да се пренесе на кафето.
Топлината и водата има опасност да я изкривят и да доведат до напукване на дъската. И още по-лошо: Соковете от сурово месо могат да влязат в пукнатините, което увеличи риска от бактерии в храната.
Деликатни съдове или такива със златно покритие
Горещата вода може да увреди фините съдове – да свали покритието им и дори да се напукат.