Тези съдове НЕ трябва да слагате в съдомиялната- може да ви струват доста пари, време и нерви (снимки)

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Тези съдове НЕ трябва да слагате в съдомиялната- може да ви струват доста пари, време и нерви (снимки)
14989
Снимков материал: pixabay.com
Тези съдове НЕ трябва да слагате в съдомиялната- може да ви струват доста пари, време и нерви (снимки)

Искаме да спестим време във всяко нещо, което правим – пазар, готвене, чистене и точно затова се възползваме от всички преимущества, които ни дава технологиите. Точно за това и съдомиялната машина е един от най-често използваните уреди в кухнята.

Знаете ли обаче, че понякога хвърлянето на съдовете в машината може да ни струва доста време, пари и нерви?

Ето кои са деветте неща, които не трябва да слагате в съдомиялната:

 

Емайлирани съдове

 

Въпреки, че много емайлирани тигани и тави са технически безопасни за съдомиялните машини, експертите предупреждават, че честото миене може да увреди емайла.

 

Пластмаса  

Общото правило: Ако не можете да сипвате горещи течности в нещо, не го поставяйте в съдомиялната машина. Всяка мека пластмаса, особено кофички от кисело мляко или кутии за еднократна употреба трябва да се измият ръчно, ако искате да ги използвате отново.  

 

Ножове

Високата температура може да увреди острието и метала.

 

Чугунен тиган

Те се обработват със специално масло, а високата температура може да увреди повърхността.

 

Купичката за храна на домашния любимец

Колкото и да ви се иска, по – добре я измийте на ръка, защото може да се деформира.

 

Гевгир

Емайлираният гевгир подобно на всички съдове може да се увреди, а освен това може да доведе и до ръжда в съдомиялната.

Чаши за пътуване

Повечето чаши имат пространство между вътрешния и външния слой и водата може да влезе вътре. Това ще доведе до миризма на мухъл, която дори може да се пренесе на кафето.

Дъска за рязане

Топлината и водата има опасност да я изкривят и да доведат до напукване на дъската. И още по-лошо: Соковете от сурово месо могат да влязат в пукнатините, което увеличи риска от бактерии в храната.

 

Деликатни съдове  или такива със златно покритие

Горещата вода може да увреди фините съдове – да свали покритието им и дори да се напукат. 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft