"Гош нан" е вкусен уйгурски плосък хляб, направо от сърцето на Централна Азия, с ароматен месен пълнеж.
Тесто:
- Брашно - 500гр
- Вода 180 мл.
- Яйце - 1 бр.
- Сол 1 ч.л.
Пълнеж:
- Агнешко месо 600гр.
- Лук - 400гр.
- Сол 2 ч.л.
- Смлян черен пипер на вкус
- Слънчогледово масло за пържене
Ето подробна рецепта с описание стъпка по стъпка:
Първо, нека направим тестото: разтворете малко сол в хладка вода.
След това в дълбока купа направете кладенче в брашното и в него изсипете яйцето.
С постепенно добавяне на вода се замесва твърдо тесто.
Оставяме да почине 20 минути.
За ароматен пълнеж нарежете лука на ситно.
В голяма купа го смесете с каймата, овкусете обилно със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
Разделете тестото на 9 части.
Оставяме един от тях за работа, а останалите скриваме в торба, за да не изсъхнат.
Всяка порция разрязваме на две части с различна големина.
Разточете по-голямата част на кора с диаметър около 20 см, а по-малката част на кора с диаметър около 15 см.
Готовата плънка се нарежда върху голям блат, като се разпределя равномерно по цялата повърхност.
След това покрийте с по-малка питка и прищипете краищата, оформяйки малка плитка.
В тиган се сгорещява малко олио, слага се питката с шевовете надолу и се пържи на висока температура за 3 минути.
След това го обърнете, намалете котлона и, като го покриете с капак, оставете още около 7 минути.
Финалният щрих е да покриете готовите питки с капак, за да станат по-меки и нежни.
Разрежете на четири равни части и сервирайте.
Приятно хранене! Ще се радвам да получа вашите отзиви и коментари!