Все още информацията за диетите при простуда и кашлица е значително пестелива. Но без значение от това вече има има списък на продуктите, чиято употреба при тези заболявания е нежелателна.
Както е известно обилното хранене на болния означа все едно да бъде хранена болестта. Тази закономерност са забелязали още лекарите в древността, които са забранявали на пациентите си да се тъпчат. Доводите им, които са валидни и до днес, са били, че така цялата енергия на организма се пилее за храносмилане, а за борба с болестта не остават сили.Така пациентите боледуват по-дълго и нараства вероятността от усложнения. Разбира се това не означава, че е нужно да се гладува при простуда и грип. Просто е нужно да се намалят порциите и след хранене да остава чувството за лек глад.
Не се изненадвайте, че горещите напитки при простуда са нежелателни. Това е така, тъй като горещите течности дразнят лигавицата на гърлото и може да го изгорят. В началото ви се струва, че изпитвате облегчение от горещия чай, но това е временно, а след това състоянието се влошава.
При простуда и грип се препоръчва употребата на голямо количество течности. Но те е нужно да се пият не горещи, а топли – приятни и комфортни за гърлото и хранопровода.
Още един разбит мит. Употребата на лимони и други цитрусови плодове по време на простуда и грип е нежелателно. Да, те съдържат доста витамин С, но също така и много киселини, в които вирусите и бактериите се чувстват доста добре. Ето защо при простуда се препоръчва да се пие алкална минерална вода.
Медът отлично помага при простуда и кашлица. Той съдържа много витамини и други биологично активни вещества, способстващи за укрепването на организма и по-бързото оздравяване. Но тук има едно задължително условие – никога не слагайте меда в гореща вода, чай или други напитки. При контакт с гореща течност медът не само губи полезните си свойства, но и може да образува опасни за здравето съединения. Затова трябва да си похапвате мед по-малко с лъжичка.
За съжаление в тях няма нищо полезно и диетолозите настояват те да бъдат изключени от менюто по време на заболяване. Тези продукти са висококалорични и оказват на организма определено натоварване. Освен това сладките неща подтискат активността на имунната система . Според американски учени обилната употреба на захар понижава функционалността на левкоцитите – имунните клатки, които защитават организма от патогенни възбудители на болести.
Освен това при яденето на сладки неща част от захарта образува налепи по стените на гърлото и устната кухина, което способства за размножаването на патогенните бактерии и усилва възпалителните процеси в гърлото.
Ако не можете да устискате без сладко, то може да похапнете малко сушени плодове и да пийнете сок, но без захар.
Забравете за тях по време на болестта, тъй като те способстват за обезводняването на организма, което е недопустимо при остри респираторни и вирусни инфекции.
Кои храни изострят кашлицата?
При кашлица лекарите препоръчват въздържание към употребата на груби каши, сухари, жилаво месо, изделия от маслено тесто, пудра захар и какао. Тези храни дразнят лигавицата в гърлото и устата, предизвикват малки драскотини, които влошават състоянието на болния и предизвикват нови силни пристъпи на кашлица.