Природата богато ни е дарила с изобилие от незаменими плодове и зеленчуци, които съдържат всичко необходимо за нашето добро здраве и самочувствие.
Основно правило е те да се консумират според естественото им място и време на съзряване.
За предпочитане е да се хапват сурови, а когато се подлагат на топлинна обработка, тя да е кратка.
Храната да се използва веднага след приготвянето й и да не се претопля.
Ето няколко „подръчни средства“ при здравословни проблеми, давани от източното учение за здраве Аюрведа:
При първите признаци на хрема, кашлица и болки в гърлото следната отвара е много ефикасна:
Сварете няколко листа босилек, по няколко зърна чер пипер и карамфил, както и малко смачкан корен от джинджифил в чаша вода, докато отварата добие кафяв цвят.
Прибавете малко мед и я пийте гореща. Може да се добави и сок от половин лимон.
Срещу запек добре действа сварена в мляко смокиня заедно с подправката куркума.
И още – яжте храна, съдържаща много фибри, примерно маруля, спанак, царевица, овесени ядки.
Не напълно узрял банан, както и отвара от джоджен помагат при диария.
От най-древни времена е известно лечебното свойство на чесъна.