Ако хормоните ни не са балансирани, даже да правим диета и упражнения, няма да успеем да отслабнем. Хормоните в тялото контролират всичко – от метаболизма до трупането на мазнини в тялото.
За да ги поддържаме в баланс и да помагаме на тялото да топи мазнините, необходимо е да включим следните 10 храни в диетата си:
1.
Съдържа веществото бета- ситостерол, което е доста полезно за отслабването. Намалява значително холестерола в кръвта, балансира нивата на холестерола и намалява подуването на тялото.
2. Орехи.
Също съдържат бета- ситостерол, който контролира теглото. Съдържат също протеини и фибри, които забавят усвояването на въглехидратите в тялото. Те ни осигуряват и веществото мелатонин, което успокоява и подпомага съня.
3. Годжи бери.
Богати са на антиоксиданти, които поддържат тялото ни здраво. Годжи бери съдържат много желязо. Също и селен, който подобрява здравето на черния дроб и имунната система, също и на щитовидната жлеза.
4. Канела.
Ускорява метаболизма и стабилизира нивата на кръвната захар. Активното вещество в канелата – цинамалдехид, балансира хормоните в тялото. Достатъчно е да добавяме малко канела към кафето или млякото.
5. Зелен чай.
Увеличава метаболизма и помага на тялото да топи мазнините. Блокира освобождаването на хормона на стреса кортизол, който спомага за трупането на мазнини по корема.
6. Нар.
Притежава невероятни свойства. Съдържа най- много антиоксиданти от всички останали плодове. Съдържа същите естрогени, като тези, които произвеждат яйчниците: естрадиол, естриол, естрон и пр. Нарът помага да балансираме настроенията и ни предпазва от редица вредни заболявания.
7. Куркума.
Не е просто подправка, е чисто лекарство от природата. Подобрява баланса на хормоните, поддържа имунната система, намалява подуването на тялото.
Съдържа полезния флавоноид, наречен керцетин, който действа като мощен антиоксидант. Ябълките засищат за дълго време, подобряват издръжливостта.
9. Броколи.
Съдържат високи нива от фитохимикалите индоли, които имат важна роля в метаболизма на естрогените. Те превръщат естрогените в по- полезни за тялото вещества, като намаляват риска от видовете рак, свързани с естрогените – на гърдата и простата.
Не съдържат глутен и са толкова универсални за приготвяне, че могат да се добавят към всяко ястие. Сред най- богатите източници на омега- 3 и фибри. Стабилизират кръвната захар, подобряват чувствителността към инсулина и облекчават пиковете на кръвното налягане.