2 чаши брашно
2 чаши захар
½ ч.л. сода бикарбонат
½ ч.л. сол
2 големи яйца плюс 2 жълтъка
2 ч.л. екстракт ванилия
¼ чаша заквасена сметана
225 гр. полусладък шоколад, нарязан
4 с.л. масло
¾ чаша олио
¾ чаша вода
½ чша какао
За шоколадовата глазура:
8 с.л. (1 пакетче) масло
½ чаша гъста сметана
½ чаша какао
1 с.л. светъл царевичен сироп
3 чаши пудра захар
1 с.л. екстракт ванилия
1 чаша запечени орехи, нарязани
За сладкиша: Сложете решетката на фурната в средата и загрейте на 175 градуса. Намазнете правоъгълна тавичка с ръб (размери 45х33 см). Смесете брашното, захарта, содата и солта в голяма купа. Разбийте яйцата и жълтъците, ванилията и заквасената сметана в друга купа до гладка смес. Загрейте шоколада, маслото, олиото, водата и какаото в дълбок тиган на умерен огън, като бъркате, докато стане гладка смес - 3-5 минути. Прибавете с бъркане шоколадовата смес към брашнената, докато се поеме напълно. Добавете и яйчената смес към тестото, при непрекъснато бъркане, след това го излейте в приготвената тавичка. Печете до готовност, като проверите със суха клечица - нужни са около 20 минути. Прехвърлете върху кухненска решетка.
За глазурата: около 5 минути преди сладкишът да е готов, загрейте маслото, сметаната, какаото и царевичния сироп в дълбок тиган на умерен огън, като бъркате често, докато стане гладък сос. Махнете от огъня, добавете с бъркане пудрата захар и ванилията. Нанесете топлата глазура равномерно върху горещия сладкиш и поръсете с натрошените запечени ядки. Оставете сладкиша да се охлади на стайна температура върху решетката за около 1 час, след това оставете в хладилник, докато стегне глазурата. Поднесете на стайна температура.