Телешки гулаш с плодове

вход през zajenata.bg
Телешки гулаш с плодове
admin
Добавена от: admin
8454
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

600 г. телешко месо
2 средно големи дюли
20 сини сливи без костилка
2 средни глави лук
1 чаша пасирани домати
1 чаша червено вино
3 скилидки чесън
6 с.л. зехтин (олио)
3 зърна бахар
20 зърна черен пипер
1 дафинов лист
1 цветче карамфил
настърганата кора от половин лимон
3 ч.л. сол + 1 ч.л. за мариноването
1/2 ч.л. смлян черен пипер
100 мл. коняк  

Сините сливи и карамфилът се накисват в коняка за една нощ или поне 2-3 часа. Месото се нарязва на кубчета и се маринова с 1 ч.л. сол, настърганата кора от лимона и 1/2 чаша вино. Почистеният лук се нарязва на полумесеци, а чесънът - на филийки. Дюлите се нарязват на средни кубчета, без да се белят. Настъргва се половината кора от един лимон. Леко начуканите подправки се връзват във вързопче от марля.
В тиган се наливат и загряват 4 с.л. зехтин (олио) и в тях се запържва нарязаният лук с щипка сол до порозовяване. Десет секунди преди да се дръпне от огъня, в тигана се добавя чесънът, разбърква се и се сваля от огъня. Лукът и чесънът се изваждат от тигана, като добре се отцеждат от мазнината и се прехвърлят в тенджерата, в която ще се готви гулашът.
В останалата мазнина се запържват до полуомекване парченцата дюля. Изваждат се в подходящ съд.
Месото се почиства добре от маринатата, подсушава се с домакинска салфетка. Към останалата в тигана мазнина се добавят още 2 с.л. олио/зехтин и в нея на малки порции се изпържва месото до порозовяване.
Запърженото месо и останалата в тигана мазнина се изсипват в тенджерата при лука и чесъна. Последователно се добавят пасираните домати, вързопчето с подправките, солта и 1/2 чаша вино. Налива се гореща вода, колкото да покрие месото, и се разбърква. Ястието се оставя да заври, огънят се намалява на минимум, колкото да къкри леко, и се задушава под капак 1 час.
След като изтече времето за готвене, към ястието се добавят дюлите и сините сливи и се задушава още половин час. Преди поднасяне се вади вързопчето с подправките и ястието се разпределя в дълбоки чинии. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft