600 г. телешко месо
2 средно големи дюли
20 сини сливи без костилка
2 средни глави лук
1 чаша пасирани домати
1 чаша червено вино
3 скилидки чесън
6 с.л. зехтин (олио)
3 зърна бахар
20 зърна черен пипер
1 дафинов лист
1 цветче карамфил
настърганата кора от половин лимон
3 ч.л. сол + 1 ч.л. за мариноването
1/2 ч.л. смлян черен пипер
100 мл. коняк
Сините сливи и карамфилът се накисват в коняка за една нощ или поне 2-3 часа. Месото се нарязва на кубчета и се маринова с 1 ч.л. сол, настърганата кора от лимона и 1/2 чаша вино. Почистеният лук се нарязва на полумесеци, а чесънът - на филийки. Дюлите се нарязват на средни кубчета, без да се белят. Настъргва се половината кора от един лимон. Леко начуканите подправки се връзват във вързопче от марля.
В тиган се наливат и загряват 4 с.л. зехтин (олио) и в тях се запържва нарязаният лук с щипка сол до порозовяване. Десет секунди преди да се дръпне от огъня, в тигана се добавя чесънът, разбърква се и се сваля от огъня. Лукът и чесънът се изваждат от тигана, като добре се отцеждат от мазнината и се прехвърлят в тенджерата, в която ще се готви гулашът.
В останалата мазнина се запържват до полуомекване парченцата дюля. Изваждат се в подходящ съд.
Месото се почиства добре от маринатата, подсушава се с домакинска салфетка. Към останалата в тигана мазнина се добавят още 2 с.л. олио/зехтин и в нея на малки порции се изпържва месото до порозовяване.
Запърженото месо и останалата в тигана мазнина се изсипват в тенджерата при лука и чесъна. Последователно се добавят пасираните домати, вързопчето с подправките, солта и 1/2 чаша вино. Налива се гореща вода, колкото да покрие месото, и се разбърква. Ястието се оставя да заври, огънят се намалява на минимум, колкото да къкри леко, и се задушава под капак 1 час.
След като изтече времето за готвене, към ястието се добавят дюлите и сините сливи и се задушава още половин час. Преди поднасяне се вади вързопчето с подправките и ястието се разпределя в дълбоки чинии.