Телешката паржола се прави от месото в близост до реброто и гръбначния стълб на животното. Тази част от месото е доста ароматна, но не е много крехка, което ни задължава да го готвим на висока температура и на тънко нарязани филенца .
Продукти:
1 с.л. олио от рапица или грозде
4 телешки паржоли, 210-220 гр. всяка (почистени от хрущялите)
Сол и прясно смлян черен пипер
2 с.л. безсолно масло
6 средни глави лук (тънко нарязани)
2 с.л. винен червен оцет
1/2 чаша червено вино
2 с.л. ситно нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
Загрейте олиото в тиган с дебело дъно на висока температура. Попийте паржолите с кухненска хартия и им сложете сол и черен пипер. Когато тигана се нагорещи добавете паржолите в него и запържете от всяка една страна. (Не мърдайте паржолите докато не покафевеят от едната страна, защото ако го направите ще ви е трудно да ги запечете.) Продължете да запичате паржолите, докато те станат готови по ваш вкус, средно по 6 минути от всяка страна. Прехвърлее готовите паржоли в отделна чиния и покрийте с фолио, докато приготвяте соса.
Намелете температурата до средно висока. Добавете 1 с.л. от маслото и лука в тигана. Добавете сол и черен пипер и запържете лука, докато омекне, около 3-5 минути. Добавете оцета и оставете докато той започне да ври, след което добавете и червеното вино. Оставете виното да заври и да се изпари наполовина. Свалете тигана от котлона и добавете останалата с.л. масло и нарязаният магданоз.
Сервирайте телешките паржоли, като ги нарежете на тънки филийки. Подредете филийките в голяма чиния за сервиране. Добавете топлия сос със лука към тях и сервирайте. Можете да гарнирате с броколи или варени картофи.