800 г телешко месо
2 глави лук
2 средни домати, обелени и нарязани на ситно
250 г гъби
2 червени пиперки
100 г ориз
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. черен пипер на зърна
2 люти чушлета
100 мл вино
1 дафинов лист
мащерка на вкус
сол на вкус
Месото се измива, обезкостява се и се почиства от ципите. Нарязва се на средно големи кубчета.
В сгорещената мазнина се задушава за 2-3 мин. лукът, прибавя се месото и след 10 мин. се слагат се половината домати и червеният пипер, черният пипер и дафиновият лист. Всичко се залива с 300 мл гореща вода и виното. Щом заври, се слагат нарязаните на ивички гъби, а след 10 мин. - почистените от семената и нарязани пиперки и чушлета.
Ястието се прехвърля в глинен или друг огнеупорен съд и се пече в умерена фурна (180-200°С), докато месото омекне. Прибавят се оризът, солта и мащерката. Отново се слага във фурната. Когато оризът е почти готов, се слагат останалите домати. След 10 мин. ястието е готово. Сервира се с нарязания магданоз.