500 гр. - 1 кг. телешко филе (или плешка), на кубчета
1 голяма глава кромид лук, нарязана
10-тина гъби, нарязани
4 скилидки чесън, счукани
1/2 чаша сушени домати в зехтин, нарязани
1 дафинов лист
170 гр. доматена паста (доматено пюре)
1 1/2 чаши червено вино
4 чаши безглутенов телешки бульон
1 с.л. с качул пресен розмарин, нарязан
1 с.л. с качул пресен риган, нарязан
1 с.л. с качул прясна мащерка, нарязана
прясно смлян пипер
сол
зехтин
Загрейте дълбок огнеупорен съд на умерен огън, поръсете щедро със зехтин и изпържете вътре кубчетата месо на малки порции, като изваждате всяка върху плато, преди да сложите следващата. Когато и последната порция е готово, върнете в съда цялото количество месо, добавете още малко зехтин и прибавете лука, гъбите и чесъна. Гответе, докато лукът започне да се карамелизира, а гъбите - да покафеняват. Разбърквайте, така че чесънът да не загори и намалете температурата, ако е необходимо.
Добавете доматената паста и я разбъркайте с останалите продукти, а след това прибавете и сушените домати, виното, бульона, дафиновия лист и подправките. Разбъркайте добре, за да се смесят продуктите и ги оставете да заврат. Подправете със сол и пипер. Покрийте съда и оставете ястието да къкри на тих огън за 2 часа, докато месото омекне и стане крехко. Опитайте на вкус и добавете подправки, ако е необходимо.
Поднесете късчетата със соса върху плато от чесново картофено пюре.