1 кг телешко месо от плешка
30 гр. масло
2 супени лъжици зехтин
2 глави лук
1 скилидка чесън
2 супени лъжици брашно
150 мл бульон от кубче
150 мл бяло вино
500 гр. домати
сол, черен пипер, мащерка
дафинов лист
1 връзка магданоз
250 гр. гъби печурки
Една типична френска рецепта с исторически нюанс. Маренго е село в Италия, където Наполеон извоювал битка срещу австрийците. Ето и как се приготвя:
Нарежете месото на кубчета и го запържете в маслото, като доливате малко топла вода. Когато месото омекне, добавете ситно нарязания лук и счукания чесън. Поръсете с брашно и разбъркайте с дървена лъжица. Изсипете бульона, добавете бялото вино. Обелете доматите (предварително потопени във вряща вода - по-лесно се белят) и ги нарежете на тънки филийки, след което ги добавяте в месото. Посолете, добавете черен пипер и ароматните билки, след което похлупете съда и оставете да се вари на тих огън час и половина. Гъбите се добавят 20 минути преди края на готвенето.