0,6 кг телешко филе
60 гр. сланина
2 глави лук
0,5 целина
2 моркова
2 стръка магданоз
0,25 л бульон
0,25 л сметана
1 чаша брашно
2 лъжици масло
Черен пипер, сол, дафинов лист, бахар - на вкус
Натрийте филето със солта и черния пипер и запържете леко от двете страни с разтопената сланина, след което отстранете филето от тигана.
Нарежете зеленчуците на кубчета и запържете за кратко с подправките в мазнината от филето.
Поставете месото в огнеупорен съд, добавете зеленчуците, останалата сланина, подправките и маслото.
Пече се около 15- 20 минути при температура 180 – 190 градуса, след което месото се обръща да се изпече от другата страна.
След 15-20 минути добавете към месото и зеленчуците бульона и печете още 15- 20 минути.
След изпичане на месото, го нарежете на парчета.
Отцедете соса (или пасирайте до еднородна маса) и сгъстете със сметана и брашно.
Сервирайте месото с традиционни чешки кнедли и полейте всичко обилно с приготвения сос.