За 2 порции:
530 гр телешко месо
40 гр растително масло
20 гр краве масло
12 гр сол
черен пипер на вкус
20 мл вино
3 гр брашно
Гарнитура:
60 гр задушени моркови
60 гр ориз
60 гр картофи
6 бр. тарталетки
(зеленчуците за гарнитурата може да варират според вкуса и сезона)
Почистеното от жили и ципи филе се оформя, посолява се и се изпържва в гореща мазнина от всички страни. Пърженето продължава, докато месото добие готов вид /в средата да е алангле/. Изважда се месото, в същата мазнина се прибавя маслото, брашното, запържва се и се погасява с вино.
Гарнитурата, разделена на две, се подрежда около месото симетрично, а със соса се залива ястието.
Любопитно: Специфичната разфасовка на месото и рецептата за телешката пържола носят името на Франсоа Рене де Шатобриан (Vicomte François René de Chateaubriand, 1768–1848), френски писател и дипломат, посланик на Наполеон и държавен секретар при Луи XVIII. Смята се, че неговият готвач Монтинирели създал това ястие около 1822 г., докато Шатобриан бил посланик в Англия. Шатобриан обикновено се
предлага само като порция за двама, тъй като големината на средното филе е достатъчна само за две порции