Тепсия-бюрек - така се казва тази невероятно ароматна и хрупкава домашна баница, в която дори вие сами ще си приготвите тестото! Нека това не ви обезкуражава, защото процедурата е доста лесна, а с обясненията стъпка по стъпка ще се справите от първия път! Ето какво ви трябва:
Тепсия-бюрек
Продукти:
- 1,5 чаши топло прясно мляко (300 ml)
- 60 ml гъсто кисело мляко/заквасена сметана
- 1 пакетче бакпулвер (10 g)
- 1,5 чаени лъжички сол
- 5 чаши брашно или колкото е необходимо
За намазване на тестото:
- 150 г масло или маргарин
- 60 мл олио
За пълнеж:
- сирене/магданоз
За намазване на баницата:
- жълтък
Приготвяне:
1. Смесете млякото, киселото мляко, бакпулвера и солта в дълбока купа. Постепенно се добавя брашно и се замесва меко тесто, което не лепне по ръцете.
2.
3. Отпочиналото тесто разточете на тънки правоъгълни кори. За да не залепне, поръсете с брашно, ако е необходимо. Намажете кората с мазнина (разтопено масло смесено с олио). Започнете да прегъвате.
4.Срещуположните ръбове се прегъват един върху друг, намазва се с масло и останалите срещуположни ръбове се прегъват в средата, за да се образува квадрат. Повторете процедурата и с другото тесто.
5. Покрийте ги с торбичка и ги оставете да почиват в хладилника, докато приготвите плънката.
6. Можете да използвате и плънка по ваш вкус, а ние избрахме фино сирене, смесено със ситно нарязан магданоз.
7. Отпочиналото тесто се поставя върху набрашнена повърхност и се разточва на кора колкото голяма тава.
8. Тестото се намазва с мазнина (поставена върху тава, застлана с хартия за печене) и се разпределя равномерно плънката.
9. Покрийте отгоре с другото тесто и затворете добре краищата. Нанесете жълтък и направете диагонални линии с нож.
Сложете да се пече в загрята фурна на 180 градуса.
Да ви е сладко!