4 бр. средно големи тиквички (около 1.5 кг)
300 г сварено пилешко месо
200 г сирене
200 г кашкавал
100 г топено сирене
2 бр. яйца
2 с.л. заквасена сметана или гъсто кисело мляко
чесън, копър, черен пипер, магданоз на вкус
2 с.л. галета за поръсване
Нарежете тиквичките по дължина на тънки лентички и леко ги намажете с олио. Запечете ги леко на грил тиган или скара (колкото да поомекнат), а може и само леко да ги запържите в тефлонов тиган с много малко мазнина
В купа настържете кашкавала, добавете му копър и магданоз и разбъркайте с 1 бр. яйце. В друга купичка натрошете сиренето, добавете му копър, магданоз, ситно нарязан чесън на вкус, сметаната и другото яйце и разбъркайте хубаво. В трета купичка нарежете свареното пилешко месо на дребно, овкусете го със черен пипер и малко сол (внимавайте, защото сирената и кашкавалът са солени).
Във форма за терин (форма за кекс), намаслена леко с мазнина, подредете ивиците тиквички по стените, така че половината от тях да се подава извън формата. Покрийте и дъното с 2 парчета. Сипете кашкавалената смес, отгоре наредете тиквички. Върху тях сипете пилешкото месо и разпределете хубаво. Наредете върху него парченца топено сирене и покрийте пак с тиквички. Изсипете сиренената смес и завийте с висящите отвън тиквички и ако е необходима сложете тиквички отгоре. Поръсете с галетата и печете в загрята на 180-200С фурна за около 15-20 минути (зависи от фурната). Щом галетата се препече, извадете терина и оставете да изстине. След това го обърнете в продълговато плато нарежете на филийки и сервирайте с подходяща гарнитура.
* Теринът може да се направи и без месо, но тогава се увеличава грамажът на кашкавала и сиренето. Може да се добавят и други видове сирена като допълнение.