Терината с горски плодове и банан е лесен и красив начин да сервирате вкусни плодове през летните месеци за да подсладите дните си. Представете си желе пълно с плодове.
Продукти:
2 опаковки обикновен желатин
2 чаши бял гроздов сок
1/2 чаша захар
5-6 чаши миксирани пресни горски плодове и нарязан на кръгчета банан (горските плодове могат да включват ягоди, боровинки, малини и капини)
Начин на приготвяне:
Сложете 1/4 чаша гроздов сок в една малка купа и добавете желатина към него. Оставете сместа да престои 2-3 минути.
Загрейте захарта с 1/4 чаша гроздов сок в малък тиган на средна температура, докато се разтвори. Отстранете тигана от котлона и добавете сместа в купата с желатина. Разбъркайте докато се смесят и добавете останалата част от гроздовия сок.
Сложете плодовете в тава с капацитет 6 чаши. Изсипете сместа с желатина върху плодовете и натиснете плодовете, за да може желатина добре да проникне между тях (може да се наложи да премахнете няколко плодове, ако е необходимо). Сложете тавата в хладилника за се втвърди, поне за около 3 часа.
За да отлепите терината трябва да потопите дъното на тавата в топла вода за 5 секунди. Обърнете тавата върху чиния, в която ще сервирате терината и разклатете добре за да се отлепи. Нарежете на квадратни парченца и сервирайте.