Живеем във времена, в които пазарът е залят от толкова много продукти, и често изборът на кой от тях да се спрем, е доста затруднен. За да ви ориентираме малко повече в ситуацията, решихме да сравним две от най-често използваните покрития на съдове за готвене: тефлоновото и керамичното.
Как ще ги тестваме?
В два тигана (употребявани) ще приготвим първо яйца, след това палачинка и накрая свинска пържола с пармезан.
Тефлоново покритие
Политетрафлуороетилен, по-известен като тефлон, е нещото, казано с по-прости думи, което позволява на продуктите да не залепват по време на готвене. Този материал е бил открит от Рой Плънкет през 1938 г. по време на работа в лабораториите на DuPont Co.
Тефлонът е най-разпространената технология при съдовете за готвене и едва ли има домакинство, което няма поне един уред с тефлоново покритие.
Тест на тефлонов тиган:
Пържени яйца без мазнина - тиганът загря бързо и добре. Пържихме яйцата по 3 минути от двете страни, като имаше леко залепване на белтъка, което лесно се почисти.
Палачинка - без да сваляме тигана от котлона, го намазахме с капка мазнина, която разнесохме със салфетка. Изсипахме сместа, като изпекохме палачинката от двете страни за по 3 минути. Имаше леко залепване в средата на тигана, което не попречи на палачинката да се отдели. Почистихме със салфетка.
Свинска пържола с пармезан - на загряния тиган сложихме маринована свинска пържола. Пекохме я по 9 минути от всяка страна, след което поръсихме с пармезан. От отделената мазнина и пармезана, се получиха загаряния по тигана, които за съжаление трябваше да накиснем. Почистването беше по-трудно.
Заключение:
Без спор е видимо защо тефлоновото покритие е най-разпространеното, все още. Но има няколко признака, които будят тревога. Първият е свързан с изследването на “Американската организация за борба с рака”, в него се казва, че когато използваме уред с тефлоново покритие на по-висока температура, се отделят токсични газове и химикали, тези газове и химикали влизат в приготвената от нас храна. Вторият, е че при надраскване, покритието се разбива и бавно се губи, за жалост част от него попада също в храната. И последното ни притеснение е издръжливостта на покритието, както споменахме след надраскване, то започва да се разпада, което означава, че след по-сериозно надраскване уредът трябва да се смени.
Керамично покритие
Тест с тиган с керамично покритие:
Пържени яйца без мазнина - Бяхме удивени от изключително бързото загряване на тигана, въпреки че котлонът бе на средна температура. Яйцата пържихме по 3 минути от двете страни. След пърженето изчистихме със салфетка без проблем.
Палачинка - отново сложихме само капка мазнина на тигана, без да го махаме от котлона. Изсипахме сместа за палачинки и пекохме по 2 мин от всяка страна. Почистихме лесно със салфетка.
Свинска пържола с пармезан - сложихме маринованата свинска пържола на загрятия тиган и леко покачихме температурата. Пекохме по 7 минуни от двете страни и поръсихме с пармезан. След готвенето оставихме тигана да изстине за 2-3 минути и измихме със струя вода, без допълнително накисване.
Заключение:
Приготвянето на храна в тиган с керамично покритие е детска игра, без да преувеличаваме. С него лесно може да се приготвят полезни рецепти, без мазнина. Без спор, може да се каже, че това е иновация, която бавно променя пазара на предлаганите съдове и уреди за готвене.
Единственото, което трябва да следите, ако сте решили да използвате съдове с керамично покритие, е качеството! За това предлагаме доказалите се на пазара уреди на Делимано от серия Деличия.
** Нито един човек от екипа не е пострадал по време на теста!