Цветът, количеството вода и белите райета разкриват доколко месото по рафтовете в магазина е добро за готвене.
Избягвайте безвкусни храни и летни хранителни отравяния само за няколко стъпки.
Месото в магазините се предлага в различни форми и не винаги е лесно да се разпознае кое е прясно и качествено, особено ако е кайма.
Най-добре е да купувате домашно, но това не винаги е възможно. Добре е да се даде предпочитание на продукти от региона, които са извървели кратък път до магазина, но в допълнение към информацията за опаковката е важно да се обърне внимание на външния вид на месото.
Въпреки че много хора смятат, че е нездравословно, тлъстото месо силно влияе на аромата му, казва Елизабет Роезик от германския селскостопански център.
Качественото месо трябва да има вътрешни мазнини и това може да се види по белите линии, които приличат на вени по самото месо.
Освен това, ако купувате пакетирано месо, в него не трябва да има вода. Преди да го вземете, трябва да го проверите добре и за това не са ви необходими повече от 5 секунди.
Ако месото "лежи" в кървава вода, това означава, че е старо.
Идеалният цвят на месото зависи от това какъв вид е месото. Телешкото месо трябва да е светло на цвят, но не и бяло. Говеждото трябва да е средно червено на цвят, но не прекалено тъмно, ако е леко посиняло също означава че се е окислило и е престояло повече време на рафта. Свинското трябва да е светло розово.