1/4 чаша зехтин
335 гр. гъст доматен сос
2 скилидки чесън, счукан
кората от 1 лимон
1 ч.л. счукан червен пипер
1/2 ч.л. сол
420 гр. сирене рикота (извара)
1 яйце
1 чаша настъргана моцарела
100 гр. краве сирене (фета), натрошено
1връзка зелен лук, нарязан на дребно
1 чаша нарязан спанак
1 опаковка макарони във формата на мидички
Напълнете тенджера с подсолена вода и оставете да заври. Сварете в нея макароните, без да ги разварявате (трябва да са ал-денте). Отцедете и оставете да изстинат. Поръсете дъното на тавичка за печене с размери 22х33 см. с лимоновата кора. В купа смесете рикотата, яйцето, моцарелата и кравето сирене. Прибавете спанака и половината от нарязания лук. Разбъркайте добре. Напълнете мидичките със спаначената смес и ги подредете върху тавичката.
В тиган за сос смесете зехтина, доматения сос, чесъна, червения пипер и солта. Задушавайте сместа за около 1 минути и я излейте върху мидичките.
Покрийте с фолио и печете около 20 минути. Отвийте и дозапечете за още 10 минути. Поръсете отгоре с останалия зелен лук.